БНТ се отказва от „Евровизия“

Общество

22-11-2013, 18:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българската национална телевизия няма да участва в конкурса за популярна музика- „Евровизия 2014“. Причините за това решение са финансови

Отказът на БНТ от "Евровизия" ще бъде само първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме.

Ето какво написаха от БНТ по повод решението си:

„Българската национална телевизия няма да участва в песенния конкурс на Евровизия 2014. Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005-та /годината на първото участие/. Към тази такса влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса.

С оглед разходите по този проект и предстоящото намаляване на бюджета на БНТ за следващата година, отказът от Евровизия ще е първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме.

Най-големият успех за България в песенния конкурс на Евровизия е през 2007 година – на финала в Хелзинки, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на 5-то място с песента „Вода”. „