Над 5000 жени на пазара на труда през октомври, младите по-трудно намират работа

Мисия Бургас

22-11-2013, 16:03

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 700 са се оплакали от некоректни шефове през ноември

Бургас държи четвърто място по ниска безработица през месеца

Бургас е на четвърто място в страната по ниска безработица, след София, Габрово и Варна. Това съобщи на редовната пресконференция на службата по заетостта директорът Пенка
Кирилова.

На този етап в града броят на незаетите лица представлява 4,7 на сто от всички безработни в страната. Специално за Бургаска област обаче община Приморско се явява мястото с най-малък проблем в това отношение. Там регистрираните в Бюрото са едва 4,5% от населението, а в град Бургас те са 5,8%.
Най-богата община в България, Несебър удари през октомври високи стойности на безработица, с отчетени близо 7 на сто от населението без работа. Процентите там са почти колкото в община Карнобат. Междувременно от Бюрото по труда съобщиха, че за същия период на годината на пазара на труда са се обявили 8098 безработни лица, от които цели 5 100 са жените.

Оказва се, че най-голям дял сред безработните заемат дамите под 29-годищна възраст. Те са 1 750 души. Цели 53% от неработещите в областта са хора със средно образование, сочат още данните на службата.