Празния ход на Луната

Ако желаете да си спестите нерви и разочарования, запомнете златното правило: Не започвайте нищо важно в периода на Луна "без курс".

Луната в астрологичен контекст описва ежедневния фон и има силата на фактор, който указва изменения в условията и събитийния ред на всеки ден."Луна без курс", "празен ход на Луната", това са все термини, които често можете да видите в астрологичните прогнози и анализи. Те обозначават период от време, в което Луната е в особено състояние, при което не осъществява контакт с нито една планета дотогава, докато не напусне знака, в който се намира и не премине в следващия. Това може да се случи на всеки два и половина дни, а периодът може да продължи от няколко минути до повече от денонощие. Фундаментално астрологично правило гласи: "Има ли аспект, има събития, има и последствия от тях". Характерът на планетите, които си взаимодействат, зодиакалните знаци, в които те се намират, както и полярността на самото взаимодействие определят какво ще бъде събитието и какви ще са резултатите от него. И тъй като всички ежедневни ситуации, които изпълват и осмислят битието ни са повлияни от движението на Луната с този термин астролозите отбелязват онези моменти, в които животът като че ли спира, а всички действия и усилия, колкото и добре да са планирани, остават безрезултатни. Т.е когато луната няма аспекти, събитията нямат сила и значение във формирането на обективната  ни реалност.

Особено осезаемо е психологическото влияние на тези специални позиции на Луната. В поведението си започваме да наблюдаваме непоследователност, разсеяност, а често и тотална липса на връзка с реалността. Погледът ни се рее, мислите ни бягат надалеч, а умът нито иска, нито може да се се концентрира в нещо конкретно. Затова тези периоди отбелязват време, което е изключително неблагоприятно за действия, които изискват внимание и концентрация. И най-вече за такива, които целят постигането на конкретни резултати. Ако изпратите писмо или важно съобщение, то може да се загуби или да остане без отговор. Разговорите не вървят, изпитваме трудности както да намерим подходящите думи, така и да привлечем и задържим вниманието на събеседниците си, така че срещите остават безрезултатни. За стартиране на бизнес, кандидатстване за работа или устройване на нова такава и дума не може да става. Покупките не вървят, а в случай, че сте твърде упорити, вероятно в крайна сметка ще се приберете у дома с куп непотребни вещи. Обикновено всичко, което се случва в този период е безжизнено, не отговаря на намеренията ни и не се въплъщава в очакваната посока.Любовните признания остават без ответ, чувствата не намират взаимност, а браковете сключени в тези периоди обикновено се разпадат още след първата година. Заявките се връщат, подадените документи не достигат до вниманието на адресатите, а договорите се разпадат. Удивителното е, че тук сме предпазени от самите себе си, тъй като в повечето случаи, въпреки нашите усилия се появяват непредвидени пречки и обстоятелства, които възпрепятстват осъществяването на замислите ни. Затова ако желаете да си спестите нерви и разочарования, запомнете златното правило: Ако искате нещо да се случи, ако действията и постъпките ви са насочени към постигане на резултати или промяна в съществуващите ситуации, ако желаете начинанията ви да завършват благополучно, не започвайте нищо важно в периода на Луна "без курс".

Разбира се, нищо във Вселената не е безполезно и излишно и дори от празната Луна можем да извлечем съществени ползи за себе си. На първо място това е идеалното време, в което можем да се оттеглим от активния живот и да си отдъхнем на спокойствие, да се порадваме на уединението и домашния уют, да почетем книга, да послушаме музика. Ако не можете да посветите това време на отдих, просто се ангажирайте само с обичайни, ежедневни дела, неизискващи специално внимание. Ако целенасочено желаете думите и постъпките ви да нямат последствия, възползвайте се от този период. Например да си подадете данъчната декларация. Или пък да избегнете конфликт с някого-изложете си аргументите,признайте си прегрешенията и бъдете сигурни-думите ви ще бъдат възприети просто като факти и няма да предизвикат напрежение и отрицание. Можете спокойно да си излеете душата пред половинката за всичко, което ви е накипяло, рискувайки да се разделите завинаги-все едно, след няколко часа пак ще се помирите. Винаги можем да превърнем риска във фактор за успеха! А можете просто да си повитаете някъде в междупланетните пространства. Безспорно това е най-доброто време за духовни практики. В този период ни е по-лесно да отхвърлим ограниченията на материята, да почувстваме свободата и полета на мисълта, осигуряващи себепознание и духовен растеж - все неща, за които през другото време са блокирани от съзнанието, подсъзнанието, инстинктите и навиците.