Учени пребориха един от най-агресивните ракови гени

Американски учени успяха да изолират един от най-агресивните типове раков ген, който е причина за една трета от всички видове злокачествени тумори

След 30 години задълбочена работа най-опасният ген на канцерогенните мутации е овладян.

При увреждане или мутиране генът "ras" задейства формирането на тумори, снабдява ги с кръв и ги поддържа живи., съобщава "24 часа". Клетките, растящи с негова помощ, бързо се развиват и разнасят като метастази и са най-трудни за лекуване.

Точно това е генът, който е основна причина за рака на белите дробове, на панкреаса и на дебелото черво, които са и най-смъртоносните видове.

Учените от медицинския институт към Калифорнийския институт вярват, че пробивът им може да допринесе за нови лечения за ракови заболявания, за които досега няма ефективна терапия. Освен, че ще даде шанс за живот на много хора, откритието ще намали страничните ефекти от традиционните лечения.

Досегашните опити с гена ras атакуваха всичките му части без успех. Новият метод успява да разпознае и да прекъсне ефекта на гена в мутиралата му форма, а не уврежда здравите клетки. Така всъщност се намалява рискът от типичните странични ефекти като гадене, световъртеж и косопад, които са свързани с традиционните лечения на рак.

До три години ще може да се експериментира върху хора, а до 2021 г. лекарството може да е на пазара.