Хайки за забавени заплати

Най-доброто от печата

21-11-2013, 07:16

Снимка:

Антон Чалъков

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се част от работниците да получат парите си по Коледа

Забавените заплати преди Коледа се очаква да получат част от работещите у нас. В момента инспектори по труда от цялата страна проверяват фирмите, които бавят възнаграждения, така че работниците да ги получат преди празниците. С това искане след шествие в столицата част от лидерите в КНСБ отидоха при вицепремиера Даниела Бобева и социалния министър Хасан Адемов в Министерски съвет.
Над 7000 работещи българи по данни на КНСБ - членове на синдиката, участваха в протеста с искания за по-високи доходи и сигурност на работното място. Докато траеше заседанието на Министерски съвет, те връчиха на кабинета декларацията със своите 9 искания. Сред тях бе навременното изплащане на заплати, отстъпването на данъка върху доходите до 400 лв., замразяване на пенсионната възраст за 7 години, 10% ръст на бюджетните заплати, реформи в здравеопазването и енергетиката. "Някои от мерките са залегнали в програмата на правителството, като например спешното приемане на антимонополно и антикорупционно законодателство", заяви вицепремиерът Даниела Бобева, която заедно със социалния министър Хасан Адемов посрещна протестиращите.
Другата седмица чакаме мисии от Световната банка, които да дадат съвети и препоръки по отношение на монополите, съобщи Бобева. До края на годината пък правителството щяло да представи нова стратегия за енергетиката.
"През следващата година ще финализираме промените в пенсионната система", заяви социалният министър, като обеща те да не засегнат поколението, което през последните десет години пое всички удари на реформата. За 10% увеличение на бюджетните заплати пък имало възможност при оптимизиране на институциите.
По-късно стана ясно, че в момента тече засилен контрол над фирмите, които бавят възнагражденията на работниците. Идеята е преди Коледа броят на предприятията, в които хората няма да получат пълна заплата, да са възможно най-малко.
"Проверките за забавени заплати постоянно са на дневен ред, особено там, където вече сме установили такива проблеми", коментира за "Стандарт" директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Нарастване на задълженията към работниците в сравнение с миналата година обаче не се забелязва, казват трудовите инспектори. Причината е все по-бързата реакция на хората. "Прави впечатление, че никой вече не чака да минат два-три месеца, за да си получи заработеното. Работниците още след първия месец забавяне се обръщат към нас", обясни Румяна Михайлова. Така информацията стигала бързо до инспекторите по труда и те се намесвали навреме. За първите девет месеца на годината в резултат на такива проверки работодатели са превели просрочени задължения за над 45 млн. лв.
В същото време фирми дължат 63 млн. лв. на своите работници и служители, отчетоха от Инспекцията по труда. 40% от тях бавели заплатите на работниците си с 1 месец. 17% - с два до три месеца. Когато става дума за задължения над година, обикновено са за предприятия в процедура по несъстоятелност, където вече съдът трябва да се произнесе, казват от ГИТ. "Като цяло длъжници са малки фирми, които остават без средства заради забавяния в плащанията от техните контрагенти. При получаване на средства те веднага се разплащат с работниците", обясни за Димитър Петров, директор на инспекцията по труда в Монтана. Заедно с област Видин в региона работодатели дължат 820 хиляди лв. за заработени заплати. Всеки ден поне по две жалби пристигали в местната инспекция по труда. За днес работниците от старозагорското предприятие "Ремотекст" са обявили протест. Фирмата им дължи над 2 млн. лв.
Толкова обаче дължи и "Марица-изток" на предприятието, което извършва ремонтни дейности в мините. По закон инспекцията по труда не може да изисква от фирмите да се издължат на 100% на работниците. Минимумът, който трябва да плати работодателят, е не по-малко от 60% от възнаграждението, което обаче не трябва да пада под минималната работна заплата.