Красимир Ципов: Новият Закон за МВР превръща България в милиционерска държава

„Новият законопроект за МВР предвижда митингите и събранията да се разрешават не от кметовете, а от вътрешния министър“, заяви на брифинг в Народното събрание Красимир Ципов от ГЕРБ.

Според него в новия законопроект за МВР има странни текстове.

 „Един от тях предвижда, че кметът на община няма да разрешава протести. Тези прояви ще бъдат разрешавани само и единствено със санкцията на министъра на вътрешните работи. След като той издаде разрешение, ще бъдат събирани оперативни данни, които ще включват личните данни на протестиращите, за да може после премиерът да ги уволнява”, подчерта Ципов.

По думите му не случайно в последните дни се поставя въпросът за милиционерската държава. „Целта е да се дадат неограничени правомощия, които ще доведат до това да бъдат задържани български граждани без причина и да се снемат личните данни на гражданите, които участват в протестите, за да може премиерът да прецени дали държавните служители са протестирали в работно или извънработно време и да уволнява тези държавни служители, които присъстват на такива мероприятия”, обясни Ципов и бе категоричен, че ГЕРБ ще гласува против законопроекта.

„Предлагането на временни анкетни комисии се превърна в практика на управляващото мнозинство. Няма нищо лошо в създаването на такива комисии, освен в случаите, когато това се превръща в практика“. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев на същия брифинг.

 „В програмата на парламента се предвижда днес да се създаде Временна анкетна комисия по случая „Мишо – Бирата“. Не смятаме, че това е правилният начин и ред на действие, но въпреки това ще подкрепим създаването на комисията“, посочи Главчев. По думите му от случая с лобиста Хохегер е имало последствия за бюджета, а от случая „Мишо – Бирата“ няма никаква вреда за бюджета. „В рамките на тази комисия ще искаме изслушване на Първанов и Румен Петков, така, както бяха призовани и в комисията „Хохегер“, обясни Димитър Главчев. Той предложи да се създадат временни комисии и за случаите с Христо Бисеров и за изчезналите доклади от Станишев.