155 години от рождението на Селма Лагерльоф отбелязва Google

Животът

20-11-2013, 12:17

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

С doodle, изобразяващ момче върху летящ гъсок, търсачката Google чества 155 години от рождението на шведската писателка Селма Лагерльоф.

Най-известната й творба е „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“, откъдето е взета и идеята за doodle-а. Това е детска книга, написана под влиянието на Ръдиард Киплинг. В нея се разказва за 14-годишно момче, превърнато в джудже заради егоизма си. Заради произведенията си през 1909 г. Селма Лагерльоф става първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература. От 1991 г. банкнотата от 20 шведски крони е с нейния лик.
Селма Лагерльоф е родена през 1858 г. в град Суне, Южна Швеция. На три годишна възраст се разболява от детски паралич. Заради пораженията от болестта тя куца до края на живота си, но това не я спира да развие по най-добър начин своя литературен талант.
Няколко години след като получава Нобеловата награда за литература тя става член на Шведската академия на науките и полага много усилия, за да спаси германските интелектуалци от нацистите по време на Втората световна война. Лагерльоф намира смъртта си след сърдечен удар на 16 март 1940г., влагайки последните си сили в опита да спаси своите сънародници във Финландия от ужасите на войната. Именно заради това тя дарява своя нобелов медал за набиране на средства за оказване на помощ на местното население в страната си.
Източник: http://profit.bg/ и 24chasa.bg