САЩ се отказали от доктрина Монро

Свят

20-11-2013, 11:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавният секретар на САЩ, Джон Кери търди, че САЩ се отказали от доктрина Монро, която действа в продължение на почти 200 години

Джон Кери говори в седалището на Организацията на американските държави, и каза, че Доктрината Монро, която ограничава влиянието на европейските страни и на Латинска Америка, била грешка. Доктрината Монро беше приета по време на петия американски президент Джеймс Монро (1817-1825 година).
Доктрината Монро разделя на света на европейска и американската система на управление, което от своя страна предполага взаимна ненамеса във вътрешната политика, свързана с различните страни. Учението беше прието по време на борбата на испанските колонии в Южна Америка за независимост.
С течение на времето, Доктрината Монро, се превърна в инструмент за американската агресия и намеса във вътрешните работи на други страни. Например, през 19 век, мексикански лидер Порфирио Диас заявява: "Лошо е Мексико,да е така  далеч от Бога и толкова близо до Съединените щати."
През 1840 г. САЩ  заграби повече от половината от Мексико-сегашните щати (Тексас , Калифорния, Аризона , Невада , Ню Мексико).
Съединените щати вече щели да поемат ролята на защитник и ще изградят отношения с южноамерикански страни като равноправни партньори, според The Wall Street Journal.
Държавният секретар на САЩ подчертава, че страните от Латинска Америка вече са равноправни партньори в САЩ, и страната ще "споделя отговорността и ще си сътрудничи в областта на сигурността".
Според Кери , по-голямата част от страните от Западното полукълбо все още вървят в правилната посока, това е начинът на демокрацията,пише " Комерсант".
Не стана ясно това изявление има ли нещо общо със скандала за подслушване на европейски и световни лидери,държавници и най-лошото "партньори"?