Учителите регулирани като лекарите

Най-доброто от печата

20-11-2013, 06:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще донесе и повишаване на доходите им

Учителите да бъдат добавени в списъка на "регулираните професии". Това предвижда Стратегията за развитие на педагогическите кадри за периода 2014-2020 г., която представи зам. образователната министърка Мукаддес Налбант. Плюсът за всички преподаватели ще е, че след завършване на задължителните курсове и след покриването на определени изисквания те ще получават "диплома за учител". А тя ще бъде призната в Европа. "Това се практикува в 24 европейски държави", каза Налбант. Според нея досега е имало много български учители, които са искали да работят в Евросъюза, но не са могли поради липсата на тази необходима квалификация.

"Ако промяната стане факт, това не означава, че учителите ще бъдат държавни служители, а ще са като лекарите и юристите", категорична бе зам.-министър Налбант. Превръщането на професията в регулирана ще донесе и повишение на доходите им.
България е в челната тройка на държавите с най-опитни преподаватели на основата на продължителен стаж. Водещи сме и по отношение на завършилите магистърски програми - с тази степен са 64% от учителите.
Високообразователният потенциал обаче не се възпроизвежда адекватно в системата, тъй като професията не е привлекателна, казаха от просветното министерство.
Според стратегията броят на преподавателите след 30-годишна възраст се топи. Прави впечатление обаче, че в частните училища те са по-млади - средната им възраст е 30 г., докато в държавните е по-висока.
Синдикатите пък предлагат социалните плащания за учителите да са обвързани с посещаемостта на децата в клас.