КНСБ на протест, не приемат бюджета за 2014г.

Шепа синдикалисти от областта заминават за Националния протест на КНСБ

Около 50 души от КНСБ в Добричка област ще участват в митинга на синдикалистите утре в столицата. Тези, които са на работа ще си пуснат един ден отпуск, заяви на пресконференция председателят на РК на КНСБ в Добрич Гинка Василева.

Двадесет души ще бъдат от служители на Държавния земеделски институт от Ген.Тошево, които имат проблеми с финансирането. В националния протест за по-високи заплати и несъгласие с бюджета на НЗОК ще се включат служители от социалната сфера, културните среди и Напоителни системи. Според синдикалния лидер в Добрич нямало желание за протест у хората. Според нея хорати били уморени от протести.

КНСБ одобрява заложеният ръст на БВП от 1,8 в Закона за Бюджет-2014. Синдикалистите харесват мерките за увеличена данъчна събираемост и политиката за увеличение на минималната заплата. Те възприемат и замръзяването на пенсионната възраст. Синдикалистите одобряват и мерките на швейцарското правило за пенсиите, както и ваучерите за храна на работещите.

КНСБ категорично не приема начина на преразпределение на средствата по отношение на макрорамката. Липсата на загриженост за държавни дружества като НЕК и БДЖ е сред критиките от синдиката.Особена тревога споделят синдикалистите за орязаните средства в бюджета за Министерство на земеделието. Против са и за поредното задържане на минималното обезщетение за безработица. Според тях недостатъчни са и мерките по актуализиране на единните разходни стандарти.

 Това дава основание на КНСБ да не подкрепи проекта за Закон за държавния бюджет на РБ за 2014 година.