Юристи сезират прокуратурата заради заканата на Орешарски за уволнение

Предвиденото наказание за подобни действия е до пет години лишаване от свобода

Искането до главния прокурор е оформено от Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека. В ефира на Нова тв адвокатът Михаил Екимджиев каза още, че изказването на премиера създава основателен страх, тъй като чрез заплашване се демотивират евентуалните участници в антиправителствени протести, които са на държавна служба.  По този начин се ограничават конституционните им права на свободно събиране и изразяване на мнение, включително чрез протести. Михаил Екимджиев посочва, че има основание за образуване на досъдебно производство и за привличане на Пламен Орешарски като обвиняем за това престъпление.

Той е категоричен, че наказателно-процесуалният кодекс задължава прокуратурата да действа не само по сигнал, а да се сезира и по публикации в медиите.

Предвиденото наказание за подобни действия е до пет години лишаване от свобода. Адвокатът припомни, че Орешарски в прав текст признава, че стремежът на управляващите е да се освобождават от държавни служители, участващи в протестите. Той коментира събирането на оперативни данни за паралегални цели без легитимно оправдание като престъпление и злоупотреба с власт.

Според него полицията няма право да записва личните данни на протестиращите, ако няма данни за извършено нарушение или когато се съставят предупредителни протоколи по закона за МВР. В останалите случаи това също е злоупотреба, защото не се знае къде се съхраняват тези данни и кой оперира с тях. «Това са въпроси, за които министър Цветлин Йовчев дължи обяснение», убеден е Екимджиев.