БГ болниците ползват 3 пъти повече антибиотици от ЕС

Най-доброто от печата

19-11-2013, 08:04

Снимка:

Новинар

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

25 000 европейци ежегодно умират заради резистентни бактерии

При болничното лечение у нас се използват 3 пъти повече антибиотици, отколкото в останалите страни от Европейския съюз. Личните лекари изписват до 80 на сто от всички подобни илачи, докато в болниците потреблението на силните лекарства е 20 на сто. Това заявиха експерти от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) във връзка с Европейския ден за повишаване на информацията в обществото относно антибиотиците - 18 ноември.

През последните 10 години се затвърждава тенденцията да се изписват далеч по-малко антибиотици на деца, ако има наличие само на суха кашлица и хрема, отчете проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. Причината е, че новото поколение педиатри и джипитата са по-критични към употребата на този вид вещества. Излишната употреба на антибиотици води до мутиране на бактериите и илачите стават неефективни.

"Антибиотиците са едни от най-полезните групи лекарства, спасили може би най-много човешки животи. Една от причините да има толкова голямо население на света са антибиотиците. И втората причина са ваксините", обясни проф. Кантарджиев. По думите му антибиотик е необходимо да се включи, когато вирусната инфекция прерасне в бактериална пневмония. Ако не бъде лекувана с по-силни илачи, усложненията са страшни и дори могат да доведат до смърт.

От 20 години насам се е появила само 1 нова група антибиотици, а инвеститорите вече нямат интерес да влагат пари в разработването на нови молекули, отсече доц. Цветан Велинов от НЦЗПБ. Междувременно 25 000 души в Европейския съюз ежегодно умират от инфекции, причинени от полирезистентни бактерии. Загубите за лечението на тези хора се равняват на 1,5 млд. евро.

Според експертите, ако бъдат излекувани всички видове рак, средната продължителност на живота на хората ще нарасне с една година, докато ако престане употребата на антибиотици, тя ще намалее с 10 години.

От съществено значение е да не се прибягва до самолечение, а до тези вещества да се прибягва само след антибиограма - резултата от лабораторно изследване за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни антибиотици. Не е маловажно и това да приемаме лекарството според предписанието, а не докато се почувстваме по-добре, допълни главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.