Иван Начев, политолог: Вървим по гръцки сценарий

Най-доброто от печата

19-11-2013, 07:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Навлезли сме в перманентна нестабилност

Вървим по гръцки сценарий на непрекъсната политическа нестабилност и протести. Това каза за „Фокус” Иван Начев, политолог и преподавател по политически теории и европейска интеграция в НБУ и експерт по политическа интеграция в ЕС.

„В сегашния парламент, пак виждаме, че новото мнозинство се опитва да управлява със задкулисие, както е било и в предишния парламент”, обясни Начев. „Има няколко главни проблема. Единият е, че на това мнозинство в парламента се възлагаше голяма надежда. Ако погледнете изборите, ще видите, че няма да се позволи на ГЕРБ да се върне на власт. Тоест в началото голяма част от обществото, особено хората, които са отишли да гласуват, са се надявали на голяма промяна. Тази промяна, за съжаление, не се случи”, обясни Начев.

По думите му - главният проблем е, че и едните, и другите управляват с едни и същи методи. „Опити да се налагат решения, без те да са съобразени с обществото, решения, които да не бъдат в обществен интерес, в известен смисъл са задкулисни решения”, каза още Начев.

„Виждате, че голяма част от протестиращите и „Ранобудните студенти” се дистанцираха от партия ПП ГЕРБ и от желанието на Бойко Борисов да оглави тези протести. Както се случи и при предишния протест, ако си спомняте и той спихна, именно когато политически партии се опитваха да яхнат този протест. В този смисъл не е проблем само правителството, проблем е този политически елит, който е в парламента”, обясни Иван Начев.

„Една от възможностите е правителството да падне, но това няма да доведе до стабилност в обществото, ще тушира до някаква степен протестите, но това ще бъде краткосрочно туширане на напрежението. Ние сме навлезли в перманентна нестабилност. Другият изход е политическите сили да постигнат един компромис помежду си и да преодолеят личностните си противоречия - политическия си егоизъм и да се опитат да работят за нас като граждани”, каза Иван Начев.