България губи 572 милиона европейски пари заради управляващите

Правителството крие скандално писмо от ЕК –губят обикновените хора, бенефициенти по Програма за развитие на селските райони

Възмутен служител от екипа на министъра на земеделието и храните Греков е изпратил гневно писмо до БГфакти. Той  предупреждава, че ще загубят обикновените хора в България, бенефициенти по Програма за развитие на селските райони, тъй като техните пари са спрени от Управляващият орган в страната ни. Целта е да бъдат облагодетелствани определени общини, които имат кметове от управляващата коалиция.

Писмото от ЕК показва, че експертите в Брюксел са притеснени, защото България може да загуби 572 милиона лева, или, както е посочено в писмото 286 милиона Евро.

От Европа искат тези пари да бъдат усвоени за един месец до края на м. декември 2013 г.по Правилото N+2,.

ЕК пише още, че в Брюксел искат спешно България да им изпрати екшън план за Програмата за развитие на селските райони до 15 ноември, което вече трябва да е направено. Притеснението е, че тези пари не се отпускат за нотифицирани и разрешени вече мерки, като мярка «Млад фермер», или «Модернизиране на стопанства и общинските мерки», които са едни от най- популярните.

От министерството на земеделието и храните обмислят екшън плана да е раздаване на авансови плащания по 50 % на общини, които сега кандидатстват, (според официалния сайт на ДФ Земеделие в това число влизат подбрани общини),  което ще е злоупотреба с правилата на ЕК и плащанията няма да бъдат признати.