Огнена следа над Родопите

Животът

18-11-2013, 13:58

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте падаща звезда и си пожелайте нещо хубаво!

Свидетели сме на рядко астрономическо явление. Миналата нощ между 2 и 4 часа астрономите са наблюдавали повишено число на метеорния поток "Леониди".

Тази вечер също ще има.  Обикновено един - два дни преди максимума, един - два дни след максимума се наблюдават такива падащи звезди – те са повече от обикновеното, когато няма такъв метеорен поток.

Метеорният поток Леониди се появява регулярно на всеки 33 години. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, преминала близо до Земята за последен път през 1998 г. Названието им идва от това, че гледани от Земята, те се образуват в съзвездието Лъв (Leo). Оттам и името им - Леониди. Тази година по случайност метеорният дъжд се пада на пътя на планетата Марс и буквално го обстрелва с падащи метеори. Най-силен “дъжд” от падащи звезди тази година се наблюдава в Азия.

В миналото, та дори и днес, метеорният поток се е тълкувал като ”божествен знак”. Част от причините за началото на кръстоносните походи през 1095 г. са наблюдаваните тогава метеори и лунното затъмнение. Огненият дъжд често предизвиква страх, както и различни суеверни и мистични преживявания. В Корана (гл.89) също се споменава за разрушен от бога дворец - Ирама - земен рай, дръзко издигнат от царя на южния народ Ад, и се говори за гибелта на престъпниците Адити от “огнен дъжд”.

През 2032 г., 2034 г. метеорен поток Леониди ще е в максимумът си, когато очакваме вече над 1200 – 1500 на час. Но така или иначе човек може да се полюбува на това, което небето му представя в тези нощи. Вижте падаща звезда и си пожелайте нещо хубаво!