Обучават части от либийските сили за сигурност и у нас?

Политика

18-11-2013, 08:26

Снимка:

БТА

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета, признал високопоставен американски представител

Въоръжените сили на САЩ разработват планове за обучаване на между 5000 и 7000 представители на либийските сили за сигурност, както и на либийските специални части за антитерористични операции, предаде Ройтерс, като се позова на техен високопоставен представител. 

Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, малки групи от либийските сили за сигурност

ще бъдат подготвяни на ротационен принцип през годините в България, предаде БТА.

Много детайли все още трябва да бъдат уточнени, преди да пристъпим към обучението, отбелязал той по време на отбранителен форум в Калифорния в събота. 

През септември българският министър на отбраната Ангел Найденов заяви, цитиран от медии, че САЩ възнамеряват да тренират либийските сили за сигурност в страната в продължение на до осем години, посочва Ройтерс. 

Високопоставеният представител на въоръжените сили на САЩ, пожелал да запази анонимност, признал, че трябва да бъдат поети някои рискове при обучението на либийските сили за сигурност, в името на това те да не бъдат контролирани от въоръжени милиции. 

"Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета.

В крайна сметка обаче това е най-доброто решение, което можем да намерим за тяхното обучение, за да могат да се справят със собствените си проблеми", казал източникът на Ройтерс. 

Нестабилността в Либия и слабият контрол на нейните граници безпокоят съседните страни в Северна Африка, отбелязва агенцията. 

По-рано този месец Франция обяви, че обмисля да предостави повече помощ на Либия и да обучава нейните сили за борба с тероризма, за да предотврати разпространението на екстремизма отвъд границите ѝ.