Георги Първанов: Всички са се снишили!

Бившият президент не вижда стремеж за изход от ситуацията във върховните институции

Бившият президент Георги Първанов разкритикува правителството на съпартиеца си Пламен Орешарски. Първанов не вижда стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които би трябвало  да намерят решения. Според него нито президентът, нито правителството излъчват сигнали в тази посока.

"Усещането е, че всички са се снишили, както го казваше Тодор Живков, в очакване бурята да отмине и това не се случва. Тези сезонни затихвания на протеста не са гаранция, че той може да отмре, винаги ще се намерят поводи за провокации, за надигане на ново напрежение до момента, до който не се намери едно генерално работещо и успокояващо решение”, каза Георги Първанов.

На въпрос къде вижда изходът от политическата криза в момента, той заяви, че нещата трябва да се случат по начин, сходен с този през 1997-ма година - с диалог. Първанов предупреди до какво може да ни доведе по-лошият възможен сценарий – проливане на кръв.

"Когато всяка вечер виждаш от екрана или четеш, слушаш за едни безкрайни протести, това нагнетява чувството за несигурност в държавата", категоричен е бившият президент.

Той допълни, че една от предпоставките за сваляне на напрежението, би било определянето на един относително ясен хоризонт в работата на парламент и на изпълнителната власт. Все пак Първанов не се нае да предвиди евентуална дата за избори.

По отношение на социалистическата партия Георги Първанов предлага вътрешни предварителни избори в БСП за кандидатите за евродепутати. Според него Ивайло Калфин отново има големи шансове да бъде начело на подобни избори. Според бившия президент е най-добре да се проведат вътрешни предварителни избори за левите кандидати за евродепутати - не само между тесния членски състав, но и между симпатизантите.

По отношение на вчерашните политически митинги на БСП и ДПС и на ГЕРБ и това сигнал ли е за започване на предизборна кампания, Георги Първанов коментира: „Ако целта е това, мисля, че грешат двата щаба, защото в спорта трябва да планираш формата си така, че да си във върховно състояние за самия финал. Твърде рано е, ние ще изчерпим своите възможности, ако започнем с предизборни мероприятия. Това премерване на митингите с платени автобуси, с квоти, които се спускат за изпълнение от общинските организации, създава илюзия за сила. Това може по-скоро да изостри напрежението, вместо да го успокои. От това правителството губи”.