Снежни писти по Коледа, дори да не вали

Най-доброто от печата

17-11-2013, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ски комплексите откриват сезона на 15 декември

Въпреки летните температури допреди седмица, зимата не е отменена и за Коледните и новогодишни празници сняг ще има, обещават синоптиците. А защо е важно? Защото тази зима съвсем легално може да си направите поне 5-дневна почивка, без да хабите от годишната си отпуска. Преди два дни правителството определи 5 последователни празнични дни за Коледа - от 22 до 26 декември включително.

А ако има възможност да си вземете отпуск на 27 и 30 декември, ваканцията между старата и новата година ще ви стане цели 11 дни - като на учениците.

Така че, ако и парите са налице - нарамвайте ските и шейните и тръгвайте към планината. Или към спа курорта. Или на вила с приятели - вариации много и за всеки джоб.

В българските ски комплекси, които откриват туристическия сезон официално всяка година на 15 декември, по принцип са подготвени за всякакви ситуации и изненади на времето.

В Боровец, Пампорово, Банско и другите зимни курорти десетки стационарни и мобилни оръдия за сняг при нужда ще осигуряват покривка за пистите.

Така любителите на белите спортове ще могат да използват активно почивните дни за ски спускания и други забавления. Лифтовите съоръжения и влековете също са готови за старта на зимата.

Трите най-големи зимни курорти у нас все още не са обявявали какви ще са тазгодишните им цени на ски картите. Само в Пампорово вече предлагат на промоция сезонна лифт карта - ако се платена до 25 ноември, тя ще струва 856 лева вместо 1007 лв., или 15% по-евтино.

От курорта се похвалиха, че освен със системата от стационарни снежни оръдия ски зоната е оборудвана и с 6 вентилаторни оръдия. Така капацитетът за обслужване на пистите в курорта вече е от

11 600 души на час

Курортът разполага с 9 влека и 6 седалкови лифта.

И Боровец е подготвен за реакция, ако се окаже, че синоптиците са сбъркали и естественият сняг е недостатъчен. Скиорите там ще могат да използват изкуственото заснежаване в ски зони Ситняково и Ястребец, а от тази година и отсечката при финала на писта “Ястребец 1”. За общо над 300 дка писти се осигурява идеално заснежаване и обработване. 
Достъпът до лифтовете ще бъде улеснен чрез нова система за безконтактно преминаване

Открити са и две нови каси за продажба на билети и карти - до долната станция на лифт “Мартинови бараки” и в хотел “Рила”.

Подобрения има и в другата атракция в курорта - Borosport Snow Park. Той е сред любимите места на по-опитните сноубордисти и фристайлъри. Тази година той ще е разположен в горната част на писта “Попангелов” (бивша “Ястребец 2”). Паркът ще има три зони - за начинаещи, средно напреднали и експерти на фристайла. Ще преобладават по-леките “фамилни” предизвикателства.

И Банско със своите 70 км писти е подходящо за всички категории скиори и сноубордисти - от начинаещи до майстори. Повечето от трасетата там също са снабдени с оръдия за изкуствен сняг, които гарантират добра покривка.

На ски, спа или и двете за празниците

Туристическите комплекси и отделните обекти в зимните и спа курорти ще са пълни с гости за празниците тази година, доволни са браншовите организации на хотелиери и на туроператори. Заради изгодните цени при офертите за ранни записвания над 80% от местата в туристическите бази вече са ангажирани за дните около 23 и 31 декември. 
Това важи не само за най-популярните зимни курорти в Рила, Пирин и Родопите, а и за малките семейни хотелчета и бази дори по поречието на Дунав и Северозападна България, установи проверка на “Труд” .
Повечето хотели и места за настаняване предлагат 10% намаление от нормалните цени, ако резервацията и 100% от плащането за коледните или новогодишните празници са направени до края на ноември или в първите дни на декември.

Цените на туристическите услуги не са по-високи от миналогодишните, твърдят от бранша. Предложенията за 3-дневен пакет в бази за настаняване с поне 3 звезди започват от около 150 лева и могат да надхвърлят и 2000 лв., ако решите да отмаряте в 5-звезден спа хотел край някоя ски писта. 
Прави впечатление, че офертите за Коледа са малко по-евтини от тези за Нова година. Причината е, че българинът предпочита да изкарва семейния празник у дома.
Затова само много изгодни цени биха привлекли една фамилия да отиде на хотел в дните между 22 и 26 декември. За сравнение в Боровец три нощувки в двойна стая в един от четиризвездните хотели струва около 300 лв. по Коледа, а за Нова година офертата надхвърля 500 лв. 
В цените влизат закуски и вечери на блок маса, празнична вечеря и ползване на басейн. Подобни са предложенията и в Пампорово и Разлог, докато в Банско ножицата в цените на различните бази е доста по-разтворена (виж таблицата). 
 Базите в Чепеларе не са променяли цените от три години и легло на вечер струва между 10 до 30 лв. според екстрите. Нощувка със закуска в най-високия сезон обаче струва по 40-50 лв. на човек. 
СПА хотелите в популярните курорти с минерални извори обикновено включват в офертите си не само ползване на басейн и сауна, а и други видове екстри. При тях цените на тридневните пакети за Нова година не падат под 210 лева. 
 Освен на български гости хотелиерите се надяват и на чужди туристи за ски сезона. Миналата зима страната ни е била посетена от над 1 млн. чужденци, което е ръст от 8,2%. По данни на икономическото министерство България е на 4-рто място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа.

Край Дунав също има екстри

“Още в средата на октомври половината от стаите ни бяха резервирани за Нова година. Близо сме до града и много хора ни предпочитат за релакс за няколко дни. Тук е доста спокойно, предлагаме и спа услуги. А специално за празника сме приготвили за гостите си много илюминации и изненади”, коментира пред “Труд” Деница Тиханова, управител на малък семеен хотел в русенското село Кошов. С резервации за 2 или 3 нощувки, направени още през октомври, се хвалят и в популярен с отличната си кухня семеен хан край Белоградчик. 
В екстравагантен като обстановка комплекс край Свищов, в който цените не са от най-ниските, също вече има резервации за празниците. “Много свищовлии празнуват у нас Коледа, а по Нова година отиват с ферибота през Дунав до румънския град Зимнич, където има популярна дискотека”, разказват служителите на порта в крайдунавския град.

 Къщи за гости чакат туристи

От няколко години насам къщите за гости се налагат като алтернатива за изгодно “ваканцуване” на по-големи компании. 
Освен студентите за своя празник 8 декември, на вариант празник в къща често се спират и групи от по 3-4 семейства с деца. За тях по принцип е по-удобно да прекарват празниците в условия, близки до домашните, отколкото в хотел.
Специално за дните по Коледа и Нова година бази от този тип в Троянския балкан се предлагат за по 300 лева на вечер, а иначе наемът им е по 220 лв. Ако в къщата се настани компания от 12 души, нощувката излиза по 25 лева на човек. Празничната вечеря обаче ще трябва да си я приготвят сами. В някои възрожденски градчета като Калофер или Карлово предлагат къщи с условие за поне 2 нощувки и заемане на най-малко 10 места. Там офертите тръгват от около 250 лв. на човек, но в цената влиза и празнична вечеря. 
В смолянските села и в Еленския балкан наемът на подобни къщи излиза около 100-150 лева на вечер, или по 10 - 15 лв. на човек за нощ. 
Такива са цените и на вилите по Черноморието, ако група приятели искат да посрещнат Коледа или Нова година на фона на зимното море.