TIME: Сирийските бежанци се сблъскват с неудобство и напрежение в България

Свят

17-11-2013, 02:05

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 11 000 лица, търсещи убежище, се очакват в най-бедната държава в ЕС до края на годината

България е на първа страница в секция Свят на новия брой на списание Time. Материалът, озаглавен "Сирийските бежанци се сблъскват с неудобство и напрежение в България", разказва за съдбата на няколко от живеещите в София емигранти. Тръгвайки от частните случаи на тези изтерзани и изплашени хора авторката Шарлот МакДоналд-Гибсън обобщава сутуацията така

"Правителството в България, най-бедната страна в ЕС, твърди, че прави всичко възможно, за да помогне на сирийците с наличните ограничени ресурси. (Точната сума, която държавата харчи за бежанците, остава неясна. Министърът на вътрешните работи, Цветлин Йовчев, е поискал повече помощ от ЕС. В отговор Брюксел обеща фондове за кризисни ситуации).

За бежанците в турските лагери България е най-безопасният вариант, тъй като миналата година Гърция завърши оградата на добре охраняваната си границата в отговор на настроенията срещу имиграцията сред населението, което се бори с икономическата криза. Но много от сирийците са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, дрехи или дори достатъчно легла. Над 11 000 лица, търсещи убежище, се очакват в България до края на годината, при 2000 през 2012 г. Неподготвено за наплива, правителството започна отварянето на неизползвани училища, включително и в кв. "Военна рампа", където 800 сирийци са натъпкани в класни стаи.

Много сирийци, пристигнали вече в България, са готови да получат документи, които официално ги идентифицират като бежанци с хуманитарен статут, което ще им позволи да пътуват в други страни. Те се надяват на по-топъл прием в богатите страни като Швеция и Германия. "Това тук е по-добре от Сирия, но виждате как живеем, това е една лоша ситуация", казва студентът Мазен Мустафа, на 23 г., докато хвърля един поглед към мръсния коридор в сградата във "Военна рампа". "Никой няма да остане тук."

Семейства правят паравани, за да си осигурят личен живот в общите спални. Някои млади мъже са решили, че едно одеяло в коридора предлага повече достойнство, отколкото спането в една стая с 40 други хора, опаковани плътно върху походни легла. В помещенията няма хладилници, а тоалетните са малко. Някои деца са с маски на лицата, за да бъдат предазени от миризмата на гниеща храна и урина. Парчета от счупени стъкла покриват двора, където те играят.

Храната, дрехите и лекарствата до голяма степен се финансират от дарения на обикновените българи до местния Червен кръст или директно към центровете за приемане, където хората пристигат на вратите с пакети от дрехи. Но освен тези, които помагат, има и много хора, които гледат на бежанците като на заплаха за една нация с ограничени икономически ресурси.

Над два милиона сирийски бежанци има сега в лагерите в Турция, Йордания и Ливан. Те осъзнават, че е малко вероятно конфликтът да свърши скоро и затова мислят как да изградят нов живот извън палатка или каравана в пустинята. Европа, очевидно, е дестинация и цифрите се покачват: 34 205 сирийци са поискали убежище в блока между юли 2012 г. и юни 2013 г., според Евростат. Общият им брой за 2011 г. е 7886.

Предизвикателствата пред европейските правителства включват осигуряване на жилища за бежанците и овладяване на здравните проблеми, идващи с новопристигналите. Медицинското списание The Lancet миналата седмица предупреди, че Европа рискува възраждане на полиомиелит, внесени от Сирия. На фона на анти-имиграционните партии, които иочакват добър резултат на изборите за Европейския парламент през май, правителствата също са предпазливи на политики, насърчаващи миграцията.