Днес: Стягат нов протест срещу продажбата на българска земя на чужденци

Мисия Бургас

17-11-2013, 06:19

Снимка:

versia.bg

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вял мини-протест срещу продажбата на земя на чужденци в Бургас

Ще бъдат раздадени 1 500 информационни листовки

Втори протест срещу продажбата на българска земя на чужденци ще се проведе в Бургас днес.

Той е част от националния "За земята на България". Началото е от 15,30 часа пред общината.

Част от участниците ще се съберат два часа преди това, в 13,30, за да раздадат 1500 информационни листовки и да привлекат колкото се може повече хора към каузата си.

"Хайде, будни бургазлии да излезем в неделя и да защитим Земята на България!", пишат в социалните мрежи организаторите. Към момента над 20 души са заявили присъствие.

Както Burgasutre писа на 20 октомври пред сградата на местната администрация се събраха едва 10-на, да изкажат недоволството си.

Ето исканията на Националния координационен център за земята на България

1. Да възстановите чл.22, ал.1 от Конституцията на България, приета от 7-мото Велико народно събрание, а именно: „Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай, те следва да прехвърлят собствеността си.“

2. Да се въведе като ал.2 на чл 22, следния текст: "Регистрирани в България местни юридически лица, учредени с участието на чужденци и чуждестранен капитал, не могат да придобиват право на собственост върху земя.“

3. Повеляваме също, привеждане на законовата уредба в съответствие с разпоредбите на възстановения текст на чл.22, ал. 1, от Върховния закон на Република България, както и заличаване на ал.2 от същия член от Конституцията от 1991 г.

4. Изискваме въвеждане на забрана за предоставяне на права на чужденци и чуждестранни юридически лица за концесии и аренда върху земя.

5. Изискваме промяна в Закона за българско гражданство като правото за придобиването му да се предоставя единствено и само на чужди граждани с български етнически произход.

Настояваме исканата от нас промяна в Конституцията да бъде приета от 42-рото НС до 29.11.2013 г. По този начин Вие ще изпълните задължението си да гарантирате националната сигурност на държавата, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, Допълнителни разпоредби, параграф 1, т.13.