Грозна шега или не: Митинг на "Орлов мост" в деня на дербито?!

Спорт

16-11-2013, 14:53

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Гаврата обхваща и любимия ни сблъсък

Днес е денят на Вечното дерби. Дългоочакваният начален съдийски сигнал на битката на титаните е само на часове и за 90 нервни минути България спира да диша, пише Sportline.bg. Дори завидните агитки извън София следят с интерес какво ще стане в поредния сблъсък между Левски и ЦСКА. Вярно, че е за Купата на България, но все пак е неостаряващото дерби - винаги ще е модерно, колкото и успешни проекта като Лудогорец да се появят у нас.

Милиони ще следят мача по телевизията, около 10 хиляди са очаквани на стадион "Васил Левски". Моментната форма на съперниците не е най-добрата, но това не е толкова важно, когато в този мач има толкова история и заряд. Енергията, която носи винаги ще ни кара да настръхваме.

Днешният ЦСКА - Левски е по-различен от останалите поне с две неща. Едното е положително, другото - повече от обратното на положително. Ще започна с хубавото - дни преди мача двете агитки вътрешно се сплотиха, обединявайки се около идеята да помогнат на верен запалянко, нуждаещ се от помощ. От Сектор "Б" обявиха, че ще се лишат от хореография, за да дарят пари в помощ на Дарин. На отсрещната трибуна пък събират средства за зрението на Добри. Страхотно! Когато виждам такива инициативи си мисля, че България има бъдеще.

За съжаление - медалът винаги има две страни. И обратната страна в случая е изключително грозна и се равнява на блудство с любовта на феновете към отбора на сърцето. Обстановката в страната предизвиква тревога - всеки ден протести, управляващите сякаш не се впечатляват и корупцията продължава да се шири и да дебелее на фона на отслабващия среден българин. Политиката, не само у нас, е толкова мръсна и долна, че намесата и в най-голямото футболно събитие на една страна е като едно изнасилване на наивните мечти поне за малко да се отделим от действителността. Тежката действителност, естествено, е факт и на стадиона - винаги има един куп малоумници, дошли за боя, а не за футбола, винаги има крещяща липса на културни хора - но това днес вече е прекалено. Политиката се изгаври и с дербито! Митинг на "Орлов мост" в деня на ЦСКА - Левски, който се играе на националния стадион?!?!? Политически митинг за политически цели на "Орлов мост", който в последните месеци е символ на едни неполитически хора, които търсят промяна в жизненото равнище в страната. Митинг на управляващата партия там, където хората се събират срещу нея! Е, това, "неуважаеми" (както писаха феновете по-рано), политици, е пълна гавра!

Никой не знае какво ще предизвика комбинацията от хиляди футболни запалянковци и множеството партийни симпатизанти. Полицията да му мисли. Важното е друго - политическата класа не само се възползва от размирните времена, всеки за свои цели, но го прави по най-наглия възможен начин. Митингът е демонстрация от страна на същата тази класа, че не ѝ пука за нищо, ама наистина нищо - вие (ние) сте изкупителни жертви и винаги ще бъдете, а ние ще седим горе и ще решаваме кой и как да живее!

Вчера на пресконференция Националното сдружение на футболните привърженици излезе с позиция, че образът на футболният фен се демонизира от политиците. Ултрасите твърдят, че нямат организирано участие в никакви обществено - политически прояви и затова е грешно да бъдат очерняни, като хулигани. Е, ултраси, и да не сте имали участие (в което много хора се съмняват предвид "очеизвадно" платените акции на разни "фенчета"), след днес - никой няма да ви повярва.

“Не участваме нито в протести, нито в контрапротести, нашата партия е България”, отсякоха представители на фен клубовете на Левски, ЦСКА,  Ботев Пд, Локо Пд, Пирин и др. "Не се поддавайте на провокации", мъдро съветват тарторите своите агитки.

Едно е сигурно - взривоопасната комбинация днес, каквото и да се случи, ще бъде използвана по различен начин от хората, които имат интерес да я използват. Гаврата ще продължи, но какво можем да направим ние? Ще ви кажа моето мнение - да се съсредоточим върху дербито. Не всеки ден играят ЦСКА и Левски, а и днес е събота - почивен ден, ден в който поне за малко можем да се откъснем от мелачката на системата. Нямам нищо против политическите безредици, защото това означава, че хората са готови да изразят мнение - просто да не е в деня и на мястото, когато и където искам да се порадвам на Вечното дерби.

ЦСКА и Левски играят днес първи 1/8-финален мач от турнира за Купата на България на стадион "Васил Левски" от 15:15 часа.