Отлагат задълго зимния апокалипсис

Най-доброто от печата

16-11-2013, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Водните ресурси са застрашени, предупредиха учени

Апокалиптичната зима ще ни подмине, увериха учени от БАН.

Рекордни студове няма да има, дори ни чака дефицит на сняг. „Зимата в България ще бъде нормална като всички досега, без екстремно ниски температури и студове, а снежната покривка ще намалее осезателно до 2050 г.”, съобщи директорът на института по метеорология доц. д-р Георги Корчев.

По думите му не са верни прогнозите, че зимата ще бъде най-лютата от 100 години насам. Той предупреди, че заради липсата на сняг през следващите години трябва много внимателно да бъдат следени водните ресурси и да се помага на екоминистерството за това.

Корчев изтъкна, че се предвижда модернизация на наблюдателната система на института, с помощта на която да се определят снежните запаси и оттам - притокът в язовирите. Корчев каза още да не се вярва на частни сайтове, които прогнозират температурни рекорди.

Корчев допълни, че в Института по метеорология се получава информация от всички световни и регионални центрове, които са част от Световната метеорологична организация. Тя обединява 191 синоптични служби.

„Те работят в синхрон както по отношение на поддържането на мониторинговите системи, така и на издаването на прогнози от глобален, регионален и териториален характер”, подчерта Корчев.

Той допълни, че е разработен специален модел, по който се правят оценки за предстоящите климатични промени на територията на страна