Лятото изгори двойно повече спестявания на българите

Най-доброто от печата

16-11-2013, 07:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За година доходите на домакинствата са се увеличили с 11%, но с толкова нарастват и разходите

Домакинствата са разчитали на спестяванията си в по-голяма степен през летните месеци на тази година, отколкото в началото й. Ако през първото тримесечие на годината всяко домакинство е изтеглило средно 47 лв., то през юли, август и септември това перо формира средно по около 114 лв. от средния доход. Това показват данните на националната статистика за доходи, разходи и потребление на домакинствата през третото тримесечие на тази година.

На годишна база сравнението показва също, че спестяванията тази година имат по-голяма тежест спрямо миналата, когато през третото тримесечие на домакинство се падат средно по 91 лв. Почти двойно увеличение има и на спестените пари на влог - те са станали 18.80 лв., а са били 10 лв. предходното тримесечие. Сумата обаче е незначителна на фона на изтеглените пари.

Едно от обясненията защо хората посягат на спестяванията си може да се търси в двойното увеличение на разходите за свободно време и отдих. От 33.96 през пролетта, те са станали 67.63 лв. на човек през пика на летния сезон.

През третото тримесечие средният общ доход на човек в семейството се увеличава със 73.91 лв. спрямо второто. Така на човек вече се падат по 1241.54 лв. На годишна база доходите на човек са се увеличили почти с 11 на сто. От работна заплата, която формира 53% от общия доход, на човек се падат по 657 лв. Това е с 10.4% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Значителен ръст при доходите на човек от семейството има при приходите от продажби - за третото тримесечие те са средно по 13 лв., докато три месеца по-рано са били едва 5 лв. С пет лева до близо 15 лв. се увеличава средният приход на човек от собственост. Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са пенсиите. На човек се падат по 312 лв. средно от пенсии. От самостоятелна заетост идват 94 лв. От социално осигуряване и социални помощи средно на човек се полагат 34 лв. По-сериозно увеличение има и при приходите от самостоятелна заетост - 14.65 лв. на човек при 9.40 лв. три месеца по-рано.

С почти същия темп нарастват и разходите. За третото тримесечие всеки е изхарчил средно по 1145.22 лв. Най-важните пера тук традиционно са храна и жилище. За първото на човек се харчат по 388 лв., което е с 9.5% повече от м.г. и с 60 лв. повече спрямо началото на тази година. Разходите за дома (които покриват сметките за вода, ток, отопление, обзавеждане и поддържане) се повишават с 4 лв. спрямо 2012 г. - до 194 лв. За алкохолни напитки и цигари на човек от семейството се падат по 48 лв. - с малко над 4% повече от м.г.

НА КРЕДИТ

Домакинствата са по-предпазливи при тегленето на нови заеми, защото в общия доход на домакинствата това перо в третото тримесечие дава 45 лв., а в началото на годината - цели 97.13 лв. Спрямо миналата година обаче сумата е по-голяма с 3 лв.