Шест филмови епизоди за рибарите и местния туризъм в Община Тутракан

Интересен проект реализира Община Тутракан през последните месеци. Дейностите по него имат за цел да се изработи един представителен рекламен продукт на града – от характерния поминък – рибарството, до подобряване престижа на продуктите от риболов. Една от дейностите е изработването на документална поредица в шест епизода, които по любопитен начин представят битието на днешните рибари, вплетено с местния туризъм, ежедневието на крайдунавския град и културно-историческото наследство.

Заместник кметът на Обшина Тутракан Петя Князова-Василева даде допълнителни подробности:

- Проектът „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Тутракан”е финансиран от Европейския фонд по рибарство и държавния бюджет. Бих казала, че това е един добър шанс за Община Тутракан, защото можем да кажем на хората, какво се случва тук, какви са предимствата, че сме на р. Дунав – уникалният шанс, който имаме чрез риболова, рибните продукти, населението, което се препитава с рибарство.

Посланието на кампанията е „Рибният дар на здравето е господар” и само по себе си то говори за целта на проекта – да покажем колко е полезна рибата, рибните продукти, заниманието с риболов района и консумацията на риба от населението.

При изпълнението си проектът включва няколко активности – изработване на рекламни материали, аудио и видео реклами, бе заснета и много хубава документална поредица  в шест епизода.

Няколко конкурса проведохме – за улов на най-голяма риба, където участваха над 30 рибари. В конкурса за най-вкусна рецепта с риба пък бяха събрани над 50 автентични рецепти предавани от поколение на поколение, които ще бъдат издадени в луксозен кулинарен справочник за рибна рецепта.

Конкурсът за детска рисунка бе на тема „Яжте риба, тя е вкусна и полезна” децата показаха изключителни рисунки и различни колажи. Детските творби на децата от Тутракан са невероятни и всеки може да ги види в сградата на Общината, където сме организирали изложба.

Кои бяха основните теми на документалната поредица?

- Както вече споменах в рамките на проекта е предвидено и изработването на документална поредица в 6 епизода, в които се разказва за разнообразието на рибния свят. Целта на поредицата е да информира обществеността за рибното богатство и да популяризира проекта.

Първият епизод е озаглавен „Надежди по течението” – за пролетния риболовен сезон, вторият – „Риби по сандали” – за летния сезон, третият – „Есенни молитви”, четвъртият – „Мрежи през зимата”, петият – „Местен бизнес и хоби” и шестият – „Местен туризъм”. Тези епизоди бих казала, че обхващат целият ритуал по ловенето на риба през сезоните тук. Препоръчвам на всички да го гледат. Той е заложен за излъчване в програмната схема на Телевизия Делта.