В Малко Търново се презапасяват с дърва за зимата

Животът

15-11-2013, 11:24

Снимка:

БНР, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Към момента общината се е снабдявала с дърва за огрев от общинските гори

На 100 % е задоволено населението на община Малко Търново с дърва за огрев за зимния сезон, каза пред радио „Фокус”  Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново. Наблюдава се презапасяване за зимата.

„Това е съвсем нормално, като нямаш сигурност за следващата година”, каза още Янчев. Към момента общината се е снабдявала с дърва за огрев от общинските гори. Последните обаче трябва да се върнат на държавата. За това се водят дела. Цялата площ на горите е 8 800 хектара. Около 4700 вече са върнати на държавата, за другата половина продължават дела. Над 200 000 лева са приходите, които са влизали в общинския бюджет от горите.

Това е единственото приходно перо в общината, каза още Янчев и добави ” В момента спряхме да зареждаме, спряхме да продаваме и в момента са на нула. От тук нататък, ако се задържат в структурата на общината, тя ще бъде на загуба. Ако от държавното горско стопанство не бъдат предоставени на общината за ползване така, както се разбрахме с министъра и със зам.-министъра на земеделието, за да може това звено отново да започне да работи и да генерира приходи, в такъв случай ще бъда принуден да го закрия, макар че го направихме общинско предприятие. Много неща ще тръгнат назад.

Няма да имаме пари да плащаме за болницата и трябва да я закрием. В момента правим ремонт на лечебното заведение по проект. Трябваше да се открият нови работни места за лекари, които да работят в Малко Търново, така че услугата да бъде на място, а не за елементарен преглед хората да пътуват до Бургас. Всичко беше добре замислено, но никой не можеше да предположи, че ще ни бъдат взети общинските гори”, каза още Янчев.

По думите му делата са се отлагали два пъти, но той знае крайният резултат.” Убеден съм, че съдът ще каже, че това са гори, които са дадени навремето за ползване от държавата на общините, а те де факто не са общински, така че трябва да се върнат на държавата”, добави Янчев.