Всяко десето българче е недоносено

Най-доброто от печата

15-11-2013, 06:50

Снимка:

"Новинар"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световният ден на недоносените деца e 17 ноември

Всяко десето дете у нас се ражда недоносено. Това заяви пред "Новинар" Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца”. Това потвърждават и данните за страната от миналата година.

При 6100 раждания средно 10 на сто от бебетата са се появили на бял свят преждевременно, обясни Николова, като се позова на информация от националния консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.

"Тенденцията е подобна и в световен мащаб, макар в скандинавските страни недоносените бебета да са едва 5%", допълни тя.

По думите й основната причина за увеличението на случаите на преждевременни раждания е, че деца на възраст между 11 и 18 години раждат деца. Риск от преждевременно раждане може да има и когато бременността е дву- или триплодна, алармира Николова.

Подобен проблем може да възникне и ако жената се е подлагала на отстраняване на кисти или миоми, след което са възникнали инфекции.

По думите й недоносването на бебетата може да бъде предотвратено, ако майката води спокоен начин на живот и се храни здравословно.

Световният ден на недоносените деца - 17 ноември, ще бъде отбелязан с осветяване на сградата на Столичната община в петък, а популярни българи ще рисуват детски чорапчета, символ на кампанията за недоносените деца Socks for life.

Всяко десето от тях ще бъде по-малко от останалите.