Политически митинги ще мерят доверието към кабинета и душманите му

Най-доброто от печата

15-11-2013, 06:23

Снимка:

Борислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Студентите не искат Бойко Борисов да оглави протестите, а настояват да си ходи

Състезание кой ще събере повече привърженици на площада организират в събота управляващи и опозиция. Ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му свиква протест в Пловдив, БСП и ДПС отговориха със същото намерение, но мястото е столицата. Заради готвените акции бе обсъждан и отхвърлен вариантът, предложен от полицията, да се отмени мачът между ЦСКА и "Левски" в ранния следобед, за да не се стига до инциденти. В неделя площадната демокрация ще продължи Николай Бареков с поход "Чисти ръце" срещу мутрите и корумпираните в политиката. 

Шествието на управляващите ще тръгне от "Орлов мост". Засега маршрутът не е уточнен, но местните организации на двете партии вече са получили директива да осигурят необходимото количество симпатизанти. "На "Позитано" 20 смятат, че ще успеят да съберат поне толкова, колкото бяха на традиционния събор на Бузлуджа. От известно време левицата твърди, че с огромни усилия възпира многохилядно множество свои симпатизанти да стъпи на жълтите павета в София. Не стана ясно защо са променили позицията си сега. Вчера в медиите бе публикувано писмо на новия председател на БСП-София, от което става ясно, че районните шефове трябва да насочат призивите си най-вече към "кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби". 

Местенето на митинга от столицата в Пловдив Борисов обясни с това, че не желае да бъде обвинен в яхване на протестите. Той съобщи в сряда, че много хора във "Фейсбук" настоявали да ги предвожда. "Ранобудните студенти", за чийто защитник се обяви бившият премиер, обаче му отговориха, че не искат водачеството му, а да си ходи. "Г-н Борисов, явно се затруднявате да разберете защо е невъзможно не само да ни оглавите, но и да се върнете на власт с наша подкрепа. Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група", пише в позицията. 

Темата "протести" стана една от най-обсъжданите в кулоарите на парламента, след като по погрешка инструкциите до депутати и министрите какво да говорят стигнаха и до журналисти. "Опорните точки" са от името на парламентарния секретар на МВР Тодор Пройчев, макар той да отрече това. Властимащите трябва да обясняват, че протестите са организирани от Бойко Борисов, Цветанов, кръга на "Котараците", "Титаните" от чистотата. Младежът с окървавената глава, чиято снимка публикуваха повечето медии, пък "май не бил много добре с главата". Сценарият на Борисов целял да вдигне протестна вълна, подобна на тази от февруари. Шефът на НС Михаил Миков коментира, че не вижда "нещо странно, това е една от гледните точки към това, което се случва". 

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма намерение да се задейства покрай сблъсъците между студентите и полицията по време на протестите, защото смята, че МВР си е свършило работата. 
---------НАМЕРЕНИЕ
Прокуратурата ще поиска новата националистическа партия да не бъде регистрирана по време на делото в Софийския градски съд, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. "В документите й има доста тревожни неща", каза той в отговор на писмо от над 100 общественици, които поискаха от него да попречи на вписването на формацията. Според главния прокурор целите на партията са "на моменти откровено ксенофобски и националистически". Той не изключи възможността, ако регистрацията мине, прокуратурата все пак да предприеме някакви действия.