Разпитват Цветанов за чадър над Бисеров

Най-доброто от печата

15-11-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обвиняват Сивия кардинал в пране на пари

Отворил ли е чадър над бившия депутат Христо Бисеров Цветан Цветанов от ГЕРБ. На този въпрос пред прокуратурата ще трябва да отговори бившият вицепремиер и вътрешен министър. Държавното обвинение се интересува от кога екс МВР шефът знае за Бисеров и в момента проверява информация, че Цветанов се е запознал с материали от чуждите служби, но не ги е оповестил. "Лицето (Цветан Цветанов бел. ред.) вече направи някои изявления, от които се разбра, че някои неща са му били ясни далеч преди да започне проверката по случая с бившия депутат. Ще трябва да се разбере откъде и откога са му ясни тези неща, но първо трябва да приключи проверката в ДАНС". Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той препоръча на Цветанов да се научи да внимава какво говори публично, защото после има неприятности с разследващите органи и влиза в режим на обяснения. Обвинител номер 1 прибави още, че споделя мнението, че "ГДБОП е информационна черна дупка", визирайки данните, че още през 2012 година при антимафиотите е постъпил сигнал срещу Бисеров. В момента в ГДБОП тече вътрешна проверка, резултатите от която ще бъдат докладвани лично на главния прокурор. "Тогава ще преценим дали има данни за укриване на информация", поясни Цацаров. Той обаче бе категоричен, че ГДБОП е бездействала дълго време. "Вън от рекламните акции, доста откровено там е имало бездействие по твърде много сигнали. Някои от данъчните дела могат да породят много въпроси, тези дела не са стигнали до съд. Има данни, че по определени направления работата съзнателно е била активна, но по други съзнателно е затихвала. Работи се по онези, по които смятат, че имат данни за престъпления", каза главният прокурор. На въпрос дали вече от ДАНС е докладвано за друга проверка за теч на информация към ДПС, тъй като ръководството отстрани Бисеров, преди да започне разследването срещу него, главният прокурор отговори, че такива все още не са докладвани. "Гарантирам за прокуратурата, там теч на информация няма", категоричен бе Цацаров.
Реакцията на Цветанов вчера не закъсня. "Няма сигнал, който да е спрян. Вие ме питате: Има ли някой, който да е спрял някакъв сигнал, и аз ви казах, че не знам и никога не е коментирано името на Христо Бисеров, за да бъде разпоредено да бъде забранено разследване. Но никога не се разпореждат подобни неща, винаги се работи, затова ГДБОП беше силна и уважавана служба и структура", коментира бившият МВР шеф. 
Сотир Цацаров потвърди и че бившият зам.-председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров ще бъде привикан днес в Столичната следствена служба, за да му бъдат повдигнати обвинения за пране на пари, данъчни и документни престъпления. С подобно обвинение се очаква да се сдобие и доведеният му син Ивайло Главинков, а съпругата му Мария Бисерова ще бъде привлечена като свидетел. Според информацията от ДАНС която постъпи в прокуратурата, престъпленията са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и евро от сметките на банка в Швейцария към сметките на банка в Македония. Титуляри по сметките са Бисеров и Главинков. След получаването на парите те са влагани като срочни депозити и са теглени като суми в брой. Има и установени банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани в офшорни зони, основно на Сейшелските острови. В хода на разследването е извършена пълна данъчна проверка и са установени данни за финансови престъпления и пране на пари, обясниха от държавното обвинение. Очакват се отговорите на съдебни поръчки до европейски държави, през чиито банки са трансферирани сумите. "Задвижен е целият механизъм на международната правна помощ, който не е от леките. Но е направено максималното за получаване на данни чрез съответните власти на две европейски държави за банкови преводи и състоянието на банковите транзакции. Информацията, която е предоставена в ДАНС от чужда служба, не е от най-пълните", разясни главният прокурор. Той отказа да посочи за какъв период от време става дума. "Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления в сметките - от времето на откриване до сега, и искаме източници на постъпленията и всичко, което е излязло от тези сметки - преводи и накъде са насочени. Известен ни е само един превод и държавата, към която е направен", обясни Цацаров. Според неофициална информация сумата е около 400 000 долара. Цацаров обаче отказа да каже какъв е произходът на тези средства.