Пламен Орешарски: Над € 2 млрд. чужди инвестиции очаквам догодина

Портфейл

13-11-2013, 15:14

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Страната ни разчита на европейска солидарност

В интервю за „Блумбърг" министър-председателят Пламен Орешарски заявява, че България е освободена от страха.

По думите му това се отразява в по-висока инвестиционна активност - важно постижение на кабинета за изминалите няколко месеца от началото на мандата. Премиерът разчита тенденцията да продължи и в макроикономически план през следващата година.

Сред постиженията за кабинета си Орешарски изтъква едно от най-значителните - отказът от ползване на репресии спрямо стопански активните хора в България, облекчението на административните тежести, по-регулярното възстановяване на ДДС, разплащането на заварени задължения към бизнеса .

Става ясно, че правителството прогнозира по-високо ниво на преки чуждестранни инвестиции и като цяло инвестиционна активност в България. Относно прогнозите в сектора министър-председателят отбелязва, че цифрата в Закона за бюджета е малко под 2 млрд. евро, като се надява тази сума да бъде надхвърлена.

Според него може да се очаква повишение на външните инвестиции при туризма, някои подсектори на машиностроенето и инфраструктурата.

По темата за енергетиката Пламен Орешарски твърди, че е важно да бъдат освободени предпоставките за експорт, както и да бъдат подготвени регулация на ВЕИ-тата на базата на добри практики, които вече съществуват в европейски страни.

Премиерът казва, че  България няма възможности да строи със собствени средства АЕЦ „Белене", така че е ключово наличието на стратегически западен инвеститор.

Министър-председателят допълва, че се работи и по 7-ми реактор на Козлодуй.

По отношение на миграционния натиск, Орешарски изтъква, че страната ни очаква европейска солидарност. Той разчита през следващата година държавата да бъде в по-голяма степен облекчена, въпреки че, разходите ще останат по-големи спрямо сумите, които ще бъдат възстановени. Според премиера по темата трябва да се работи с обществото като цяло заради породилите се страхове.  Пламен Орешарски е убеден, че в крайна сметка българските граждани ще засвидетелстват хуманно отношение към такава човешка трагедия.