Креативни бургазлии с шанс да спечелят финансиране от Майкъл Блумбърг

През януари ще бъдат организирани обществени обсъждания на генерираните идеи, а най-добрите от тях ще бъдат изпратени на фондацията

Креативни бургаски проекти имат шанс да спечелят финансиране за реализация от престижния конкурс на фондация "Блумбърг" на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Инициативата е насочена към градовете с  население над 100 000 души и ще мине под мотото Mayors challenge или "Предизвикателство за кметовете".

"Предложенията трябва да са иновативни и смели, но реалистични, тъй като в конкурса участват стотици градове, а одобрените ще са няколко. Няма точна формула за успех, но най-важното е предложенията да са оригинални и различни от общия поток, който ще се излее към Фондацията, за да привлекат вниманието на журито", казаха от общината. 

Те могат да са от областта на високите технологии, здравеопазването, детската грижа, градското устройство, екологията, спорта. Най-голям шанс имат идеи, които променят, помагат, улесняват живота на жителите на града

Общината се регистрира за участие и вече приема идеи за проекти, които да се реализират в Бургас. Предложенията може да изпращате на адрес media@burgas.bg Можете да ги входирате и на хартиен носител в деловодството на на гърба на сградата на общината. През януари ще бъдат организирани обществени обсъждания на генерираните идеи, а най-добрите от тях ще бъдат изпратени на фондацията до 31 януари 2014 г. Най- креативните проекти, които община Бургас ще използва при кандидатстването, ще бъдат наградени.

В това издание на конкурса за първи път са допуснати да участват европейски градове. Миналата година Голямата награда спечели Провидънс от щата Роуд Айлънд, с проект за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения.

Ето други проекти, спечелили финансиране или стигнали до Топ 20:

Чикаго – за създаване на електронна аналитична платформа, която позволява по-бързо опериране с данни, облекчавайки службите и жителите на града.

Филаделфия – нова социална служба, в която местната власт си партнира с външни партньори.

Санта Моника – ще реализира идеята си да бъде първият град в САЩ, който проучва/измерва/ благосъстоянието на местно ниво и използва тази информация в процеса на взимане на решения за града, така че да бъдат решени най-ключовите пропуски (слаби моменти) в благосъстоянието на обществото.

Синсинати – за разширяване на общинската Мрежа за наблюдение на жизнеспособността на децата, с цел съществено намаляване на смъртността сред децата.