Единственият изход е да се проведат нови избори

Най-доброто от печата

13-11-2013, 06:20

Снимка:

Михаела Катеринска

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Три правителства са получили пари от ЕС за бежанци, но резултат не се вижда, казва евродепутатът Ивайло Калфин

- Г-н Калфин, вие няколко пъти казахте, че на България през годините са отпускани европейски пари по линия на бежанците, но не се знае къде са отишли. Какво намеквате?


- Имам предвид, че са отпускани доста средства. Например знаем, че с част от тях е построен центърът в Пъстрогор. Сигурно има и някакви други инвестиции. Но е много важно, особено сега, когато всички седят и чакат Европа да ни реши проблема, да се каже колко средства са получени и за какво са похарчени, за да знаят българските граждани какво се е случило през последните години и да се види дали са отишли там, където трябва.

- Т.е. вие подозирате, че не са отишли там, където трябва, така ли?

- Аз нямам сигурна информация. Ако имам, веднага ще го кажа. Но чувам от много разговори, че включително миналата година са отпускани средства, от които не се вижда резултат. По тази тема аз, като евродепутат, се опитвам да направя някакво проучване и да разбера какво е дадено, но при всички случаи няма нужда да се правим на разследващи депутати. Най-нормалното е правителството да каже. 

- Нали знаете, че това правителство вероятно ще каже, че Цветан Цветанов ги е похарчил.

- Който ще да е. България е получила тези средства и затова е важно. Аз не отправям обвинения към сегашното правителство, но от него очаквам да извади тази информация. Не само предишното правителство е получавало пари, а и по-предишното, така че според мен за всички тези средства, които са отивали за бежанци, особено през последните 7 години от членството ни в ЕС, е редно да се знае.

- На практика се получава, че за 7 години отпускане на средства имаме един център в Пъстрогор, така ли?

- Има и други средства - например за технически средства на "Гранична полиция", за борба с контрабандата и т.н., но за тези, които са конкретно за бежанците, би трябвало да видим целия отчет. 

- Как се справя България с бежанската криза?

- България започна късно да работи по този въпрос. Много отдавна имаше данни, че това може да се случи, въобще всеки, който следи събитията в Близкия изток, можеше да го види, не е нужно да е голям експерт. Разбира се, конфликтът в Сирия не беше прецизиран точно като дата, но можеше да се очаква задълбочаване на конфликта в Близкия изток и бежанска вълна към Европа, така че страната ни започна късно да се справя с този въпрос и за съжаление, с първите си реакции допусна доста популистки някои хора да започнат да се упражняват по темата. И това е поради една-единствена причина - държавата не успя да вдъхне доверие у гражданите, че е е способна да се справи с този проблем. 

През последните седмици мисля, че вече се овладява процесът, обърнахме се към ЕС, поискахме помощ, поставихме там, където трябва, въпросите, започнахме да взимаме мерки вътре в страната, но трудно ще избегнем това първоначално впечатление, което се създаде у гражданите, че ние сме абсолютно неподготвени и импровизираме. 

- От тези допълнителни 18 млн. евро, които Еврокомисията трябва да разпредели за държави, имащи проблеми с бежанците, какво може да очаква България?

- Трудно ми е да кажа, защото ще се разпределят по определени критерии, но от тях не бива да очакваме твърде много пари. Въпросът не е само до пари. И тези средства ще отидат за първоначално настаняване, за намиране на подслон, издръжка и т.н. Все пак ще бъде облекчен българският бюджет.

- Щом проблемът не е в парите, значи е организационен, така ли?

- С много пари няма да се справим, ако не се провежда адекватна политика. Реакцията ни е закъсняла и в началото беше изключително колеблива. 

- Как оценявате факта, че партията, която крепи правителството, е тази, която говори най-много срещу бежанците и извлича най-големи дивиденти от това говорене?

- Много съжалявам, че се допуска българският парламент да зависи от добрата воля на "Атака". И смятам, че "Атака" умишлено ще използва проблема с бежанците и ще сложи край на този парламент тогава, когато реши. Но цената, която ще платим, е много висока. Защото се насажда действително противопоставяне, вече има и инциденти, които ще имат много тежки последствия за България, и това не е просто опасение по принцип, ние виждаме съвсем реална агресия, която вече е по улиците. Това е абсолютно недопустимо. 

- Очевидно и вие сте привърженик на тезата, че "Атака" ще свали това правителство, когато й е изгодно...

- При начина, по който се държи ГЕРБ, ключът към правителството продължава да се държи от "Атака". За съжаление. ГЕРБ влезе в парламента, но заявиха, че са готови във всеки момент да излязат, така че дали ще има парламент, зависи от "Атака". Те използват подобни теми, които се използват абсолютно безогледно, в т.ч. и темата за земята. Ще натрупа малко дивиденти за сметка на българската държава тази националистическа партия и ще предизвика избори. Толкова по-жалко за партиите, които се оставят в такава позиция.

- Каква е адекватната реакция на другите партии тогава?

- Според мен единственият начин при тези резултати на вота е да се проведат нови избори.

- Хората от вашата партия няма ли да ви разжалват за тези думи?

- Партийното ръководство не е съгласно с това мнение, има и хора, които даже водят кампания срещу мен, но аз съм длъжен да го кажа. Сигурен съм, че връщане на ГЕРБ не е необходимо на държавата, и мисля, че българският гражданин няма да го допусне. Но в момента тази политическа нестабилност не е в интерес на никого. Трябва политическа смелост, за да водиш политическите процеси, а не да ги следваш.

- Къде в тази обстановка е мястото на студентските протести?

- Винаги е впечатляващо, когато студентите се вдигнат на протест, и според мен трябва да им се обръща внимание. Това, което не приемам, е окупацията на Софийския университет, защото след два месеца има сесия. 

- Вие сещате ли се за начин да се протестира, без да се пречи на всекидневния живот?

- Аз не се сещам за такъв начин, но се сещам, че тогава, когато има достатъчно критична маса и достатъчно хора, за да падне едно правителство, то няма как да остане. В момента тази критична маса я няма, включително и в университета. 

- Подозирате организация извън чисто идеалистичните подбуди на студентите, така ли? 

- Естествено, че има организация, без това не стават протести. Проблемът е, че организаторите досега, и това унищожи първоначалния заряд на протеста, са скрити. Никой не посмя да излезе и да каже "Ние сме водещите, протестите имат политически искания". Няма как да има политически протест без ясно формулирани представители, искания и алтернативи. Затова падна и ентусиазмът.

- Кои са организаторите?

- Различни партии, които не са представени в парламента.

- За Реформаторския блок ли говорите?

- Аз говоря и за Реформаторския блок, и за хора, които не припознават ГЕРБ като дясно представителство, и аз напълно ги разбирам. Въпросът е, че за да свалиш едно правителство, което е току-що избрано, трябва да имаш много социална и обществена енергия. Виждаме, че протестите в София намаляват, а студентските са на много малко хора, които правят впечатление с това, че университетът е затворен.