Нагла лъжа е, че в ЕП продават Тракия

Региони

12-11-2013, 17:46

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Създаването на нов административен район в ЕС стана повод за спекулации

Истерия завладя социалните мрежи през последните дни.

Поводът: Създаването на еврорегион „Тракия“, предложено от българските социалисти в европейския парламент по време на конференция в Брюксел на 8 ноември на тема „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”.

Според публикациите става дума за сделка с българска територия и Тракия ще бъде присъединена към Турция.

Снощи евродепутатът Ивайло Калфин коментира на страницата си във Фейсбук: „Днес из ФБ цял ден се разхожда един пост, написан от г-н Григор Лилов, в който се коментира една конференция, която организирах със Съюза на тракийските дружества в България в Европейския парламент и бомбастично разказва, как се готви даване на Турция на българска територия. Освен че бърка фактите, господинът е изпаднал в дълбока халюцинация. Болната му мисъл се лута из невероятни и абсурдни предположения и твърдения. Въобще няма да се занимавам с лъжите и сбърканите внушения в писанието. Само искам да помоля за известно уважение към делото на двама големи българи.

На конференцията акад.Георги Марков представи книгата си "България в балкански съюз срещу Османската империя 1911-1913". Представено беше и новото издание на "Разорението на тракийските българи през 1913 г." на Любомир Милетич. Дори и безпаметното желание за евтина слава и безграничната наглост трябва да се смирят пред авторитета на тези сънародници. Цялото писание на г-н Лилов е нагла лъжа“.

Еврорегион не означава откъсване на територия. В противен случай съществуването на Черноморския еврорегион би означавало, че Варна е в Румъния, а Констанца в България, обясниха за bulgaria.utre.bg специалисти по европейско право.

Според официалното определение еврорегион е европейска форма за международна интеграция, базирана на международна интеграция на основата на тясно сътрудничество между две или три тереториални области, разположени в гранични райони  на съседни държави в ЕС. Тези обединения се зъздават във връзка с конкретни проекти, по които всички участници да ползват общи средства.

В момента в Европа действат над 60 еврорегиона, създадени през последните 60 години. България участва в 6 от тях: Беласица – заедно с Гърция и Република Македония, Черноморски – с Румъния, Дунав 21 – с Румъния и Сърбия, Юробалканс със Сърбия и Македония, Места-Нестос – с Гърция, Стара планина – със Сърбия.

На конференцията миналата седмица председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов представи идеята за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион  в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добави Премянов.

Подробен репортаж от конференцията можете да намерите тук.