Нагла лъжа е, че в ЕП продават Тракия - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Нагла лъжа е, че в ЕП продават Тракия

12 ноември 2013, 17:46 | Росица Пенкова
  • Снимка:
    Уикипедия

    В момента в Европа действат над 60 еврорегиона, създадени през последните 60 години

Създаването на нов административен район в ЕС стана повод за спекулации

Истерия завладя социалните мрежи през последните дни.

Поводът: Създаването на еврорегион „Тракия“, предложено от българските социалисти в европейския парламент по време на конференция в Брюксел на 8 ноември на тема „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”.

Според публикациите става дума за сделка с българска територия и Тракия ще бъде присъединена към Турция.

Снощи евродепутатът Ивайло Калфин коментира на страницата си във Фейсбук: „Днес из ФБ цял ден се разхожда един пост, написан от г-н Григор Лилов, в който се коментира една конференция, която организирах със Съюза на тракийските дружества в България в Европейския парламент и бомбастично разказва, как се готви даване на Турция на българска територия. Освен че бърка фактите, господинът е изпаднал в дълбока халюцинация. Болната му мисъл се лута из невероятни и абсурдни предположения и твърдения. Въобще няма да се занимавам с лъжите и сбърканите внушения в писанието. Само искам да помоля за известно уважение към делото на двама големи българи.

На конференцията акад.Георги Марков представи книгата си "България в балкански съюз срещу Османската империя 1911-1913". Представено беше и новото издание на "Разорението на тракийските българи през 1913 г." на Любомир Милетич. Дори и безпаметното желание за евтина слава и безграничната наглост трябва да се смирят пред авторитета на тези сънародници. Цялото писание на г-н Лилов е нагла лъжа“.

Еврорегион не означава откъсване на територия. В противен случай съществуването на Черноморския еврорегион би означавало, че Варна е в Румъния, а Констанца в България, обясниха за bulgaria.utre.bg специалисти по европейско право.

Според официалното определение еврорегион е европейска форма за международна интеграция, базирана на международна интеграция на основата на тясно сътрудничество между две или три тереториални области, разположени в гранични райони  на съседни държави в ЕС. Тези обединения се зъздават във връзка с конкретни проекти, по които всички участници да ползват общи средства.

В момента в Европа действат над 60 еврорегиона, създадени през последните 60 години. България участва в 6 от тях: Беласица – заедно с Гърция и Република Македония, Черноморски – с Румъния, Дунав 21 – с Румъния и Сърбия, Юробалканс със Сърбия и Македония, Места-Нестос – с Гърция, Стара планина – със Сърбия.

На конференцията миналата седмица председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов представи идеята за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион  в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добави Премянов.

Подробен репортаж от конференцията можете да намерите тук.

Според публикациите става дума за сделка с българска територия и Тракия ще бъде присъединена към Турция


Коментари (10)

Потребител
Николай Атанасов
Е то от години наред положин Тракия е заселена с граждани на българия които се наричат турци и вдигат турският флаг. Какво ще стане ако изчезнат граничите
08 юни, 12:47 ч.
Потребител
йоанна
пак искат чужди средства да усвояват, негодниците, в този случай като еврофондове.
23 ноември, 18:43 ч.
Потребител
м.иванова
КАТО ЕВРОРЕГИОН БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ СЕ ИЗКУПИ ОТ РУСНАЦИ ! КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТРАКИЙСКИЯ "ЕВРОРЕГИОН",ЩОМ В НЕГО ЖИВЕЯТ ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ ,СТРОЯТ СЕ ДЖАМИИ И СЕ ПРОПОВЯДВА ИСЛЯМ,ЗАЩОТО ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА Е НАТИКАНА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ В НИЩОТО.....????? ПРОДАЖНИ БЕСЕПАРИ,ПРОДАВАТЕ НИ ЗАРАДИ ИНТЕРЕСА НА ВОЖДА СИ ЗА ПАРИИИИ !!!как не ви стигнаха !ЗАСРАМЕТЕ СЕ ! ВИЕ СТЕ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!
18 ноември, 21:41 ч.
Потребител
ЗОЯ
ИСКАМ ДА ЗНАМ КОЙ ПОПИТА ЖИВЕЕЩИТЕ В РЕГИОНА ИСКАТ ЛИ ТАКАВА СДЕЛКА ??? Никой ...това се знае ...Всичките задкулисни игри ГРЪМВАТ рано или късно !!!Няма какво да обяснят на хората , ако се изправят пред тях ...в крайна сметка защо се разполага със земята на хората като с парче [ още... ]
18 ноември, 08:28 ч.
Потребител
Георги
Не успяха да подарят България на СССР, но я разпродадоха на руснаци, англичани, американци и всякави други простаци, но със самочувствие и пари.
14 ноември, 17:12 ч.
Потребител
мерт
комунигите ВИНАГИ са били мръсни продажници!!! Не успяха ДА ПОДАРЯТ БЪЛГАРИЯ НА СССР, но вече УСПЕШНО ПРОДАВАТ ТРАКИЯ НА ТУРЦИЯ ЧРЕЗ БИСЕРОВ, КОЙТО ПОЛУЧАВА ОГРОМНИ ПАРИ!!!! Къде сте, разследващи журналисти???????????
14 ноември, 16:35 ч.
Потребител
Кир Михалаки
"Бе не е вярно бе. Точно така е ама иначе не е вярно..."
13 ноември, 16:04 ч.
Потребител
er
почна се , не е случайно хвърлянето на пари в Южна Бг.
ББ вече е продал тази част -"Щял да я развива" а ние от севера по-скоро да се организираме и да направим постъпки да станем административен район на Румъния и естествено ограда между над и Нова Тракия
13 ноември, 08:59 ч.
Потребител
Колев
Нищо не е продал Бойко, в момента комунистите я продават. С надежда да намажат някое евро "за интеграция" вероятно. Благодаря, били сме "интегрирани" 480 години, не ни трябва никаква интеграция с Турция.
21 ноември, 14:41 ч.
Потребител
Орлин Василев
Най-сетне една обективна публикация!
13 ноември, 08:26 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета