Конгресът на ПП "Обединени земеделци" ще бъде обжалван

Петя Ставрева е нелегитимно избрана. Председателката на контролния орган на партията Зара Клисурова е осъдена за злоупотреби с еврофондове

На пресконференция днес в град Пловдив изключените от ПП „Обединени земеделци“ членове на националното ръководство, заявиха, че ще обжалват форума в съда.

На Третия редовен Конгрес миналата събота от редиците на партията бяха изключени 6 члена на националното й ръководтсво -  Моньо Христов, депутат в 37, 38 и 39-то НС; Георги Каркъмов, зам.-министър на земеделието 1997 – 2002 г.; Гичка Кърнева, общински съветник и председател на Пловдив-град; Георги Димитров, първият председател на ПП „Обединени земеделци от 2007 до 2009 г.; Любен Вичев, член на националното ръководство и представител на София-град, Валя Колева, председател на областната организация в Монтана и Йовко Филев, член на националното ръководство на партията и представител на Област Хасково.

Изключените смятат, че има достатъчно нарушения в подготовката и провеждането на висшия форум, че Съдът неминуемо ще отсъди в тяхна полза. Според тях Конгресът е манипулиран, а делегатите са използвани за личните стремежи на председателя Петя Ставрева.

Обвиненията към Петя Ставрева са за вземане на еднолични решения за политиката на Съюза и разходването на бюджетните средства на организацията. Изключените изнесоха данни за груби злоупотреби с Устава и нарушения в подготовката и провеждането на Kонгреса.

„С действията си през последните 2 години Петя Ставрева обезличи организацията и я сведе до партийка, на която се гледа със снисхождение и присмех. Нашето желание беше преди да започнем коалиционни действия с която и да е партия, първо да постигнем общи действия и политики с БЗНС на Николай Ненчев. Това обаче се оказа намерение не по вкуса на Петя Ставрева и то беше усуетявано в продължение на две години.“, заявиха Моньо Христов и Георги Каркъмов.

Часове преди свиканата пресконференция, изключените членове на националното ръководство са получили документ, който доказва че председателят на Контролния съвет на партията Зара Клисурова е била осъдена за злоупотреби със средства от еврофондове.

Карловският районен съд е осъдил г-жа Клисурова на пробация за финансови нарушения от 2010 до 2012 г. Въпреки присъдата същата, протежирана от Петя Ставрева, през 2011 е била избрана за председател на Върховния контролно-ревизионен съюз на партията. ВКРС е контролен орган, който отговаря за имуществената и финансово – счетоводната дейност на Съюза.

„Много са нарушенията на Устава и при организацията и провеждането на Третия редовен Конгрес на „Обединени земеделци“, казаха изключените от партията. „Получихме обаждания от много земеделци от страната, които са напуснали организацията, и които искат да започнем общи действия за консолидация на земеделците в страната.

Призоваваме земеделците към спокойствие – ще обжалваме Конгреса и сме сигурни, че ще го спечелим. Ще поискаме от съда, той да посочи кой да организира следващия конгрес на ПП „Обединени земеделци“, заявиха земеделците.

Преди дни Bulgariautre.bg публикува декларацията на изгонените, която можете да видите тук