За минути спасиха "пострадали" от аварирал самолет

Обучението имаше за цел да провери как се случва координацията между службите

За 40 минути бяха "спасени" пострадали пътници от аварирал до мина Черно море самолет.

Такъв сценарий бе избран за обучение, в което се включиха спешния номер 112, бургаската МБАЛ, пожарната, здравната служба на летището.

Болницата бе част от институциите, които трябваше да осигурят бърза реакция при съобщение за евентуален инцидент. Тренировъчният повод днес бе сигнал за аварирал самолет до минно селище Черно море, с първоначална информация за пострадали 10 души, съобщиха от здравното заведение.

Сигналът в болницата е получен в 10.30 часа. Малко по-късно в Спешното отделение са транспортирани 5-има "пострадали". За пет минути те са разпределени според травмите за съответните отделения.

"За по-ефективно са ползвани триажни карти, на които с цветово обозначение е показано състоянието на съответния пациент. Те се използват при масови инциденти в големи болници в целия свят. В тях пациентът е обозначен само с номер, като имената се добавят впоследствие", обясниха от МБАЛ.

Целта на учението бе  да се види за колко време става координацията между службите и за колко време пострадалите се транспортират до болницата. Цялото учение  продължи не повече от 40 минути.