Медицината е изумена: гъба поникна в белия дроб на италианец

Свят

12-11-2013, 10:14

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

За щастие, човекът е оцелял

 Италиански лекари откриха огромна гъба, поникнала и развила се в белите дробове на 42-годишен фермер.

За последната година мъжът загубил 35 кг от теглото си, кашлял непрекъснато кръв, поддържал висока температура и изобщо се чувствал зле. Той си помислил, че има рак, понеже бил пушач от 25 г. Прегледът обаче установил, че в белите му дробове е поникнала и се е развила гъба от рода Aspergillus.

Според лекарите спори на гъбата са проникнали в белите му дробове през дихателния тракт по време на работа на полето. Официалната диагноза, която е поставена на фермера е "белодробна аспергилома". Аспергиломата представлява мицел на гъбата Aspergillus, паразитираща в белите дробове на човека.

С нарастването си гъбата потиска имунната система на гостоприемника или дори я унищожава напълно, което може да доведе дори до неговата смърт. В случая с италианския фермер, когато лекарите открили гъбата в левия му бял дроб, тя вече била придобила внушителни размери - 7 на 6,5 см.

Мъжът е бил опериран от Марчело Милиоре, хирург от университета в Катания. "Това беше най-големият тумор, който някога съм изваждал от тялото на пациент през цялата ми практика", казва Милиоре. "Отстранихме част от белия дроб на пациента и той вече се чувства добре".