Бриджор цака рибата с акъл

Региони

12-11-2013, 10:13

Снимка:

Личен архив на Димитър Акъллиев

Автор:

Ангел Радилов

Всичко от Автора

100% улов има само в магазина

“Успехът в бриджа и риболова е невъзможен без упорство, концентрация и дисциплина. Макар и съвсем различни като тръпка и интелектуално занимание, цакането става с желание, опит и асо в ръкава, пише "Труд". Докато в риболова има страст да хванеш нещо по-голямо, при картите предизвикателството е силният противник”, признава емблематичният бриджор Димитър Акъллиев от Русе.

Преди 25 г. той и колегата му Свилен Жеков, републикански шампиони на България, печелят първо място на кръг от европейското първенство по бридж в Будапеща и секонцентрация, щука, бяла риба, Дунав,  класират за финала в Монте Карло. Оттогава изтича много вода и 53-годишният мъжага вече се утешава предимно с такъмите.

“Рибарлъкът е начин на мислене, почти всеки уикенд сме по язовири, на жената съм казал: “Това е положението”, смее се Митко. По Дунава ходят по-рядко, защото трудно намират подходящо място. То трябва да се съобрази и с нивото на водата. В зависимост от посоката на излета се подготвя и най-подходящата захранка. Обикновено бриджорът комбинира аромати на базата на кюспе с различни добавки. Шаранът кълве най-много, ако му замирише на ягода.

Когато е по-студено в ранна пролет или късна есен, захранката трябва да е по-тежка и по-ароматна. Тогава рибата е по-малко подвижна и се крие на дъното. През лятото захранките са по-леки, защото рибата я засича в различни слоеве на водата.За рибаря подготовката на терена е необходима, с червейчета само не става. Хищниците като щука, бяла риба, сом и костур се преследват на жива стръв или с изкуствени примамки.

Димитър Акъллиев предпочита да хвърля с една въдица. Обича да експериментира, като сменя царевица с червей. Така се намира точният баланс на захранката. “Всичко е на късмет, 100% улов има само в магазина, най-много като във вица да искаш продавачът да ти хвърли рибата от кантара, че да си я уловил все пак с ръце”, шегува се Акъллиев. За него най-голямото предизвикателство е червеноперката, защото е много предпазлива. Тя посяга специфично към примамката, която трябва да се нагласи прецизно. Компанията използва и светещи плувки за нощен риболов. “Голяма красота, особено през лятото, когато е прохладно, тъмно и тихо, а на брега огънят гори и скарата чака”, въздъхва бриджорът.