Само умните мъже приемат успялата жена

Животът

12-11-2013, 07:16

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дали преуспялата жена потиска мъжа, а успехите й сриват егото му? Колкото и глупаво да звучи, всъщност е точно така. Мъжете не могат да преодолеят жената до тях да е по-преуспяла и са по-щастливи с нейните неуспехи.

Влияе ли женският успех върху мъжкото его?Влияе ли женският успех върху мъжкото его?

От една страна мъжете обичат самостоятелни и силни жени, такива, които умеят да взимат решения, които имат индивидуалност, които са верен спътник и дясната ръка на един мъж, но ако всичко това привлича мъжете, успехът на една жена по-скоро ги отблъсква, плаши и срива самочувствието им.

А проблемът идва от насаденото обществено виждане за една връзка, в която мъжът трябва да е главата на семейството, да е успешният, да е този, който изкарва парите, пише rozali.com. И притиснати от очакването да играят именно тази роля, в комбинация с успехите на половинките си, мъжете се сриват психически, виждайки в лицето на жените си не опора и подкрепа, а силна конкуренция, с която трябва да се съревновават.

И докато преуспелите мъже са магнит за жените, успехите на жените отблъскват мъжете.

Това е така, защото жените приемат успехите на мъжа за общи, докато мъжете гледат на успехите на половинката си като на нещо чуждо, касаещо само нея, а не "Ние".

Мъжете по природа са със състезателен дух, родени да доминират и печелят, а когато половинката им се превърне в по-успешна от тях, мъжете започват да гледат на любовта и връзката им като на състезание и война, а всеки женски успех е изгубена битка за мъжете.

А тъй като мъжът се чувства застрашен, усещайки, че половинката му го превъзхожда, несъзнателно се отдръпва, което води до отчуждение и охлаждане на взаимоотношенията. Което пък може да се превърне в нелеп край на една иначе хубава връзка.

Независимо дали жената е по-успешна в професионално отношение, има по-добри резултати на тест за интелигентност, бяга по-бързо от мъжа, справя се по-добре с ремонтни дейности или просто винаги печели басовете между двамата, факт е, че е по-добра в нещо, което убива самочувствието и увереността на мъжа.

Например, в един експеримент 32 двойки от университета във Вирджиния са правили тест за интелигентност.

Участниците нищо не са знаели за своя резултат, но уж случайно са им съобщавали, че техният партньор или партньорка е попаднал/а сред 12% най-добри, или 12% най-лоши резултати.

На думи това по никакъв начин не оказвало влияние върху самооценката на участниците, но специален тест е показвал, че мъжете, на които са съобщили за успеха на тяхната приятелка, са се оценявали значително по-зле, отколкото тези, на които са казвали за лошия резултат.