Чакат от “Южен поток” джакпот с нивите

Най-доброто от печата

12-11-2013, 06:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите за обезщетение ще променят живота ни, надяват се хората от селата по трасето

 "Южен поток" ще влезе на сушата в България южно от Варна. Конкретното място вече е набелязано - местността Паша дере. Реално обаче самата тръба няма да се вижда как точно излиза на сушата, а така няма да притеснява и плажуващите на това популярно за летовниците място. Причината е, че още в морето съоръжението ще бъде вкопано в земята и ще излезе на повърхността чак навътре на сушата. На това място ще бъде изграден т. нар. приемен терминал, който ще загрява постъпващото от морето синьо гориво. На същото място ще бъде изградена и първата от трите компресорни станции на българска територия. Тя пък ще тласка загрения вече газ нататък по маршрута. Тези инсталации са причината точно в района на Варна да се случат и едни от най-сериозните дейности около реализацията на целия проект. Което означава, че областта ще получи и немалка част от цялостната инвестиция. 


Собственици на земи по трасето на "Южен поток" се надяват да ударят джакпота от преминаването на тръбата. До 5000 лева на декар може да скочи обезщетението, носи се мълвата в община Провадия. Хората очакват парите да им се отпуснат за сервитутно право и пропуснати ползи. Дори и да не получат такава рекордна цена, която е 10 пъти над сегашната пазарна, обезщетението ще бъде голямо и за някои от собствениците ще бъде истински късмет, който ще обърне живота им, смята Бисер Денев, председател на Общинския съвет в Провадия. Миналата седмица местният парламент прие съгласувателна процедура по ПУП за линейни обекти на техническата инфраструктура извън населените места - за газопровода по проекта "Южен поток". Той ще минава през селата Бозвелийско, Тутраканци, Житница, през землището на Провадия, Комарево, Кривня, Златина, Петров дол. Във всички села са проведени публични обсъждания на мегапроекта и хората са обнадеждени, че тръбата ще промени към добро бъдещето им. Общината е дала съгласието си за настаняване на строителни фирми и техни подизпълнители и се търсят подходящи места. Едно от тях са затворените отдавна провадийски бани. Преди години, когато се реализираше голям проект за училищната инфраструктура и бяха настанени строители, това веднага се усети по оборота на магазините ни, каза председателят но ОбС. Освен това има надежда и за наемане на работници, макар и нискоквалифицирани. С последните спечелени проекти се оказва, че община Провадия е един от големите работодатели в района, където безработицата не е малка и варира около 19%.
Тръбата трябва да мине и през площадката на село Кривня, където е досегашната газоразпределителна станция. Първоначалният вариант беше дори там да бъде първата символична копка, която да направи не друг, а самият руски президент Путин. Това щеше наистина да разнесе славата на града из световните медии, след като стана и известно, че Провадия-солницата, е най-старият град на Европа.