Вандали замерят пътнически влак с камъни

Архив София

11-11-2013, 21:27

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вчера в района на гара Подуяне неизвестни лица са замервали с камъни пътническия влакдвижещ се от София за Пловдив. В резултат на поредното посегателство срещу подвижния състав на железниците е счупено едно от големите странични стъкла на мотрисата „Дезиро", която е обслужвала влака.

При инцидента няма пострадали пътници или служители на железницата, но посегателства от този род сериозно застрашават живота и здравето на клиентите и служителите на националния железопътен превозвач.

Подобни вандалски прояви допълнително усложняват тежкото финансово състояние на дружеството, като фактически саботират всички усилия на неговото ръководство за предлагане на по-добра и по-качествена услуга.

От началото на годината това е 85-ият случай, при който влакове на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД са замервани с камъни. При два от тези случаи са пострадали един пътник и един служител на железницата.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек, коментират от БДЖ.

Щетите, които „Холдинг Български държавни железници" ЕАД понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове.