Ромски набези на горите край Лозенец

Предстоят мащабни акции в района

Екип на „ЗС СОТ“ залови рано тази сутрин каруца с дърва за огрев в кв. Лозенец.

Тя е била изоставена на влизане в квартала от нейните стопани, които при вида на служителите на фирмата, наета от община Стара Загора да пази горите в района от посегателства, разпрегнали коня на возилото и с него избягали от евентуална среща с униформените.

На място са пристигнали служители на Горското стопанство в Стара Загора, които са конфискували каруцата и дървения материал. Те ще послужат като веществено доказателство, когато бъдат установени и заловени извършителите, за което ще съдействат органите на полицията.

Във връзка с очакваното застудяване ще бъдат предприети мащабни съвместни акции на охраняващата фирма, полицията и Горското стопанство за предотвратяване на набезите в държавните и общински гори край Стара Загора, които през последните години са подложени на безогледна сеч от жителите на квартала.

Фирма „ЗС СОТ“ подписа с общината договор за охрана на приблизително 3618 дка. земи и гори общинска собственост. Охранителите са със специални униформи и имат задача да осъществяват въоръжена охрана денонощно, да пазят горите от посегателства, палежи и незаконно изсичане. Охранителите ще действат и при възникване на пожар, наводнение или друго бедствие и ще уведомяват съответните компетентни органи -полиция, пожарна и т.н.