Данчо Колев: Симеон Варчев разби Балкан, заради него напуснаха националния

Варчев е единственият, който няма нито една победа на европейско първенство

Сърцатият гард с №6 на Балкан и националния отбор на България от 80-те и 90-те години Данчо Колев разкри в интервю за блиц.bg, че почетният гражданин на Разград и Варна Симеон Варчев е разбил преди години ботевградския отбор, а заради него Данчо се е отказал от националния тим.

Легендата на баскетбола Йордан Колев е роден в Ботевград на 22 май 1964 г. Едва 15-годишен влиза в мъжкия отбор на „Балкан“. С тима е 3 пъти шампион на България (1987, 1988, 1989), 3 пъти носител на Купата (1986, 1987, 1988), има и 2 титли с „Левски“ (1993, 1994), 1 купа с „Левски“ (1993).

Участник на три европейски първенства (1985, 1989, 1991), с над 150 мача за България. Играе за „Балкан“ (Ботевград) (1979-1990), „Аспро Вроцлав“ (Полша) (1990/91), „Левски-Тотел“ (1991-94), „Славия“ (1994-96), есента на 1996-а в Македония, от пролетта на 1997-ма до 1998 година в ЦСКА. Работи като треньор в Кувейт и школата на „Левски“, а от 2003-до до 2012 година е в школата на „Лукойл Академик“.

От около една година е на работа в школата на ЦСКА. „Около 7-8 години нямаше кой да бие Балкан през 80-те. Всъщност можеше да станем и по-рано шампиони, но Симеон Варчев се опита да разбие отбора.

През сезон 1981/82 станахме трети с него. След края на сезона той напусна, като взе със себе си във Варна Глушков, Емил Йонов и треньора Иван Андреев. През следващия сезон 82/83 се борехме да не изпаднем, отборът беше обезкръвен. Емо Йонов и Иван Андреев се върнаха чак след една година, но Варчев не постъпи коректно.

В същото време един по един трябваше да влизаме в казармата. Трима – аз, Сашо Везенков и Венци Славов бяхме в списъка на ЦСКА. Като те иска ЦСКА, няма мърдане. По решение на военните един трябваше да заиграе при тях, а двама да останат в Ботевград. Варчев прецени да пусне Венци Славов.

Всяка година той пишеше рапорти да се върне в „Балкан“, ама военните му правеха спънки. Дойде си чак през 87-а. Вкарваха го и в ареста, защото не искаше да подпише нов договор. Сашо Везенков го оставиха в Ботевград след намеса на първия секретар. При мен беше друго. Имаше вратичка, ако подпишеш договор с обект от национално значение, като „Кремиковци“ или „Елаците“ в Етрополе, може да минеш метър. Само че беля - ЦСКА и армията не признаваха и тези договори.

След като се върнах от пътуване с националния отбор, трябваше да се явя в ЦСКА. Тъкмо останалите даваха клетва. Взех униформата на Иван Ценов, ама не съм се остригал нула номер. Пригладих косата си, сложих кепето и така се снимах за военната книжка. Сашо Везенков се отърва и го пратиха в транспортното поделение в Ботевград, а мен – не“, върна се назад във времето Колев.

Последният си спомни също, че на европейското през 1991 г. треньор на България е бил Симеон Варчев. „Останахме на последното осмо място. След това Варчев трябваше да пише отчет. Нарисува ни всички, каза, че сме изхабени и не ставаме за голям баскетбол. Аз бях контузен и той написал, че не може да се разчита повече на мен.

Казах, че докато Варчев е треньор, няма да играя. Не съм поставял никакви ултиматуми, просто бях принципен и удържах на думата си. Горе-долу по същото време се разпали скандал между Варчев и Георги Младенов. Варчев не го повика за един мач с руснаците, които победихме, защото според него бил слаб.

Гошо се обиди и се отказа. Чак след една година кандърми го върнаха в отбора. Варчев не повика за самото европейско през 1991 г. Венци Славов, Емил Йонов и Цветан Антов. Венци и Емил имаха мачове в Кипър, не ги пуснаха.

Антов нямаше виза, ако си беше дошъл от Франция, щеше да си загуби работата. Варчев си помислил, че нещо му играят мръсно и се отказа от тях. Не знам дали знаете, но Варчев е единственият, който няма нито една победа на европейско първенство“, допълни Колев.