За къде без чадър

Общество

11-11-2013, 13:17

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Без чадър в дъждовните дни – без сигурност

“Аз непрекъснато си забравям чадъра и затова имам един вкъщи и един тук, обаче ако взема този тук, вкъщи ще ми станат два, а тук няма да имам”. И си тръгнал в пороя” Айнщайн.

Чадърът съществува отпреди 1000 години преди новата ера. За негова родина се счита Китай или Египет. И в двете страни той е символ на власт. Само императори, царе и фараони са се ползвали от него. Той е със значително по-големи размери от днешните. За символ на богатство и власт се е считал и в Индия. За първи път в Западна Европа във Франция през XVII век предимно жени се възползват от този допълнителен аксесоар, за да се предпазят от слънчевите лъчи. За дъжд се употребяват през 1750 година в Англия. Древните китайци наричали чадъра “подвижна къщичка”.
На много езици думата всъщност означава сянка или предпазване от слънцето. Страната ни е прочута с „българския чадър”. Това е предполагаемо оръжие за специални операции на секретните служби. Маскира се в подобни предмети, които не биха предизвикали подозрение при открито носене. Съдържа пневматичен механизъм за изстрелване на малки сферични проектили („сачми“). За постигане на поразяващо действие сачмите съдържат отрова, която се отделя при попадане в човешкото тяло. У нас традициите не са това, която бяха, а именно - уважението към този атрибут, който по принцип би трябвало да „носи” информация за притежателя си, се е превърнал в чадъра над властимащите. Повечето от тях и в слънчевите, и в мрачните дни разчитат на него, за да бъдат на сигурно място, ако им липсва маса, под която да се скрият от дъжда.
Няма по-впечатляваща гледка от дама, която е изпипала и най-дребния детайл по себе си - от обувките до чадъра и то в тон, стига да не й се налага да минава през жълтите павета в столицата. Причината – на пазара все още липсват такива, които да предпазват от намокряне с 2 литра вода в минута. Ако сте пропуснали прогнозата за времето и не сте подготвени, ще бъдете оставени на произвола на съдбата, в ръцете на уличните търговци. Факт е, че ниската цена предполага и ниско качество. Повечето магазини предлагат марки от Австрия, Германия и Англия заемат сериозно място в жанра. Цените се движат между 30 и 50 лв.
Най-практичните предпочитат четворно сгъваемите - леки и за малки чанти.  Благодарение на тях можеш незабележимо да се измъкнеш от тълпата, жадна да ти го отнеме, през всеки заден вход и изход. Ако се чувствате несигурни под своя малък чадър, засега най-сигурните места остават затворените помещения  - тоталната окупация и надеждата, че слънце ще се появи на хоризонта. Право на всеки е да направи своя личен избор за чадър – четете внимателно етикета и обещанията за качество. Кой какъв решава да носи, рано или късно обществото разбира. Ако е сгъваем, важното е да го разтворите 2, 3 пъти, за да се уверите, че механизмът работи. Най – скъпи у нас си остават „невидимите чадъри”. Хората с тях продължават смело да вървят напред, защитени и преследвайки целите си. Нека и те да внимават, ако не са добре запознати с прогнозата и са твърде безскрупулни, възможно е да се изкалят в някоя локва.