Карлово въстана!

Хиляди българи бранят Куршум джамия

Над 3000 души от Карлово и страната излязоха вчера на площад "20 юли" на мирен протест да бранят Куршум джамия. Протестът в града на Апостола бе организиран срещу решението на съда паметникът да бъде даден на Главното мюфтийство.
На площада се събраха карловци, които живеят в други градове - Казанлък, Стара Загора, София, Кюстендил. Да ги подкрепят дойдоха футболни фенове и членове на Сдружението на футболните привърженици, които също заявиха волята си сградата на бившата Куршум джамия и градинката около нея да останат общинска собственост.
Начало на мирния граждански протест даде шествие на около 150 младежи от Карлово. Клаксони, възгласи и патриотични песни огласяха Карлово до обяд. Множеството разпъна и плакати с думите: "Няма да позволим, Апостоле! Духът на Левски стана... Карлово въстана!" 

Това е мирен граждански неполитически протест, организирахме го три групи във Фейсбук - "Карловската Куршум джамия е в опасност", "Не" на връщането на Куршум джамия " и "Куршум джамия е в опасност". На този митинг няма да се веят други знамена, освен българският трибагреник, заявиха участниците в протеста. Хората бяха категорични, че в града на Левски няма етнически проблеми, а християни и мюсюлмани живеят заедно в мир и разбирателство. "Ние сме категорични - този паметник принадлежи на всички. Ние призоваваме Главното мюфтийство да оттегли своя съдебен иск", обявиха още протестиращите. Междувременно стана ясно, че подписката в подкрепа на запазването на храма като общинска собственост е събрала над 12 000 привърженици.
Мирният протест бе благословен от отец Амбарев, който се обърна към мюсюлманите в Карлово, към мюфтията в Пловдив и към главния мюфтия с призива да не се насажда омраза между етносите в града.
"Целта е да защитим Куршум джамия като паметник на културата, а не да има етническо напрежение и ексцеси", коментира пред Дарик радио кметът Емил Кабаиванов. В началото на седмицата той обжалва в Апелативния съд решението на Окръжния съд- Пловдив. Написал е и писмо до ръководството на Главното мюфтийство с искане да оттегли съдебния иск за придобиване на Куршум джамия.