Решават извън съда спорове за сметки

Най-доброто от печата

09-11-2013, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Глобяват търговците за "всеки отделен случай" на ощетен клиент

Гражданите, които не са съгласни със сметките си за парно, ток, вода, телефон, както и с изпълнението по договорите си за банкови кредити, бързи заеми и застраховки, ще могат да изискат свикването на помирителна комисия за решаване на проблема. Това гласят промени в Закона за защита на потребителите, който вече е внесен от Министерски съвет в парламента. Помирителната комисия ще трябва да включва един представител на Комисията за защита на потребителите, представител на съответния регулаторен орган (за банкови заеми това е БНБ, а за парно, ток и вода - ДКЕВР), представител на търговеца, както и самият потребител. Всичко това цели потребителските спорове да бъдат решавани извънсъдебно, чрез сключването на споразумения. Всякакви договорки, постигнати в рамките на помирителните комисии, ще трябва да се спазват и от двете страни - търговец и потребител. 
При неспазване на споразуменията ощетената страна може да се обърне към съда. За да се възползват от правата си, потребителите трябва да отправят искане за свикване на помирителна комисия до съответното териториално подразделение на КЗП. Служител в КЗП, носещ прозвището медиатор, ще трябва да окаже пълно съдействие и да организира съответната помирителна комисия, която да се проведе в териториално подразделение на ведомството, което се намира най-близко до адреса на гражданина. 
Промените в Закона за защита на потребителите добавят и редица уточнения за информацията, която търговецът трябва да предоставя на всеки клиент. Повишават се и всички глоби, които се налагат за различните нарушения на закона - непредоставяне на информация, нелоялни и агресивни търговски практики и др. Например, ако търговецът не е предоставил пълна информация за продукта или услугата, той ще бъде глобен от 500 до 3000 лв. за "всеки отделен случай" на ощетен клиент. Последното се явява и ключова промяна в закона.