От маймунка – маймунки, от кратунка - кратунки

Общество

08-11-2013, 20:00

Снимка:

severozapadnews

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какво се посади, туй ще и да се роди

Никак не е лошо в тези тежки времена да обърнем поглед към съкровищницата на българската литература. Например да прочетем още веднъж по нов начин „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников, или ако сме от онези – нечетящите, поне да гледаме невероятния мюзикъл от 1974г., който ни представя по най-добрия начин това велико произведение.
Та точно там, в мюзикъла, баба Стойна закачливо ни пее: „Но си има Божи ред, отсега и занапред, и какво се посади, туй ще и да се роди. От маймунка – маймунки, от кратунка - кратунки”. Сега ще ви обясним и защо се сетихме точно за тази песен. Защото се намираме в прочутата видинска област, в още по-прочутата община Брегово и като черешка на тортата-в култовото село Връв. Малкото селце се е сгушило в най-западния край на България, на най-високия бряг на река Дунав, а в него живеят личности, интересни и знакови, които според един национален ежедневник твърдят, че село Връв се намира накрая на географията. В интерес на истината, ние ще уточним, че едната от думите в това словосъчетание не е точно тази, но оставяме на въображението ви да се досетите коя е вярната.
Връвската връзка, обаче, е от много важните във Видин. Оттам произлизат съществени личности и люде, за които може би ще ви разкажем друг път, защото сега ще обърнем внимание само на напористия млад депутат от БСП – Филип Попов. Сигурно всички, на които парламентарния живот е интересен, са установили колко напорист и приказлив е младият депутат, как му идат отръки пламенните речи, лозунги, възвания и обвинения. За да не оставяме хората в чудене откъде произлиза филиповия талант, ние стоим в центъра на китното село Връв, пред открития комплекс на приятелството и бойната слава България – Русия – Куба, и с просълзени очи четем „Съдбата на народа ми го завеща”. Това е едно безкрайно прочувствено стихотворение, една истинска ода на нашенската любов към Русия, една възхвала на големия брат, не тоя новия от Биг брадър, а ония великия – Дядя Ваня.

„Сега са други времена и друг света,
И други богатири са на мода,
Но с Дядо Ваня свързва ни кръвта
И братството на два народа.

България, ти моя си родина,
Най-скъпата за мен страна,
Но винаги те свързвам с Русия
Съдбата на народа ми го завеща.”

Под тези бисерни слова, се чете името Катя Кочанова – поетеса. Всъщност талантливата Катя Кочанова е майка не на кой да е, а на младежа Филип Попов, онзи същият приказлив депутат от по-горните ни редове.
Та това е положението и естествено е, че потока ще идва от юг, а парите ни ще вървят на юг, докато позволяваме да ни управляват тези червени родолюбци и истински патриоти. За да не ни обвините в песимизъм, завършваме оптимистично и закачливо: „Но си има Божи ред, отсега и занапред, и какво се посади, туй ще и да се роди. От маймунка – маймунки, от кратунка – кратунки”.


 Източник: Северозапад нюз