Лекарите отложиха протеста си

"Колегите трябва да се запознаят с предложенията на министър Андреева", призова председателят на БЛС

Лекарите решиха да отложат протеста си.

"Колегите трябва да се запознаят с предложенията на министър Андреева и да ги осмислят, защото са от тази сутрин, а до вторник да видим разчетите на обемите и цените на дейностите за 2014г., представени от НЗОК. До четвъртък всяка колегия трябва да отговори за решението, което е взела", каза още председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Райчинов потвърди, че има доставчици на лекарства, които спират доставките за болници, но отказа да ги назове. Въпреки това подчерта, че на тях ще им се наложи да работят с българските болници и в бъдеще и призова за търпение, защото не е редно да се използва ситуацията, за да се оказва натиск.

Bulgariautre.bg припомня, че лекари от Българския лекарски съюз днес заплашиха, че ако до края на деня не получат уверение, че дейността на болниците до края на годината ще бъде заплатена в пълен размер, започват протести.

Недоволството на лекарите бе предизвикано от решението на НЗОК да заплати само 80% от дейността на болниците до края на годината, а останалите 20% да бъдат заплатени през януари 2014 г.

Първото им искане е финансирането на ин витро процедурите и ваксините да бъде върнато като задължение на Министерството на здравеопазването, а не да се заплаща от Здравната каса. Втората основна точка, която отстояват, е документално уверение от институциите, че на хората ще бъде изплатено всичко.

Преди седмица медици от цялата страна излязоха на предупредителен протест пред болниците, в които работят.