93% безработица: как живее едно българско село

Основният поминък на жителите на селото е картофопроизводството

93% безработица. Тази безумна цифра е реалност - тя е факт във велинградското село Света Петка, където почти всички са безработни.

Основният поминък на жителите на селото е картофопроизводството, тъй като почвата там не позволява отглеждането на друг вид селскостопански култури.

Друг източник на доходи хората е брането на гъби и горски плодове. Жените ги продават на гастролиращи търговци, а с останалата част приготвят сладки и мариновани гъби, които продават на пазарите във Велинград и курорта Юндола. Мъжете пък са заети предимно в дърводобива в съседните на Света Петка населени места. В самото село дърводобивът обаче не е развит и се налага жителите да се снабдяват с дърва за огрев от горските стопанство в Юндола и Велинград.

За зимния отоплителен сезон на всяко домакинство се полагат по 10 кубика дървен материал, защото хората изцяло се отопляват с дърва през зимните месеци.

Изгледи за промяна на този начин на живот няма. Оказва се, че спасението на жителите на Света Петка са гората, картофите и дивите гъби.