Лекарите готови за протест

Недоволството на лекарите е предизвикано от решението на НЗОК да заплати само 80% от дейността на болниците до края на годината

Лекари от Българския лекарски съюз заплашиха, че ако до края на деня не получат уверение, че дейността на болниците до края на годината ще бъде заплатена в пълен размер, започват протести.

Недоволството на лекарите е предизвикано от решението на НЗОК да заплати само 80% от дейността на болниците до края на годината, а останалите 20% да бъдат заплатени през януари 2014 г.

Първото им искане е финансирането на ин витро процедурите и ваксините да бъде върнато като задължение на Министерството на здравеопазването, а не да се заплаща от Здравната каса. Втората основна точка, която отстояват, е документално уверение от институциите, че на хората ще бъде изплатено всичко.

В 14 часа днес ще се състои Управителен съвет и разширен Национален съвет на Българския лекарски съюз, по време на които трябва да се вземе решение за започването на лекарски протести в цялата страна.
 
Bulgariautre.bg припомня, че преди седмица медици от цялата страна излязоха на предупредителен протест пред болниците, в които работят.