България и страните в Източна Европа могат да бъдат фактор в международния бизнес и политика

Експерти окуражиха позиционирането на държавите от региона на глобално ниво на конференцията “Силата на интелигентните комуникации“

България трябва да спре да се възприема като малка страна, а да започне да мисли за себе си геостратегически - като център на голям и важен регион, посъветва Алистър Кембъл - директор стратегически комуникации на кабинета на британския премиер Тони Блеър в годините 1997– 2007. Експертът откри със своя реч регионалната конференция на Международната асоциация за връзки с обществеността (IPRA) по PR, маркетинг и стратегически комуникации „Силата на интелигентните комуникации“, която се проведе на 6-ти ноември в хотел Хилтън.

Алистър Кембъл даде полезни съвети на съвременните комуникационни специалисти как да се справят с предизвикателствата на съвременната медийна обстановка – все по-краткия живот на новините, растящ негативизъм на обществото и скептицизъм на публиката, тъй като хората все по-добре се ориентират кои факти са реални. За Кембъл правилният стратегически подход е ключовият фактор за успех. Алистър Кембъл не пропусна да коментира и актуалната обстановка у нас: „Политиците могат да предприемат правилните стъпки – ако следват своята стратегия, дори и да не срещнат непосредственото одобрение на публиката, тя ще го осъзнае с времето. Обратното също е в сила – проблемите на имиджа лесно се превръщат в икономически, като например забавянето на сериозни реформи в съдебната система.“ За съветника на бившия британски премиер протестите трябва да продължат, защото са естествен обществен процес, показват различна гледна точка и могат да послужат като автентичен мотиватор на промени.

В конференцията се включиха и редица глобални лидери в сферата на комуникациите. Кристоф Жинисти, водещ международен PR експерт и Президент на IPRA за 2013 г., анализира основните фактори в поведението на „тълпите“. „Работата на съвременните комуникационни специалисти не е виртуална, а социална – те трябва да изследват и да се вслушват в емоциите на потребителите, за да ги обединят по позитивен начин.“ Жинисти припомни също, че в съвременния живот в онлайн среда не трябва да забравяме и важността на реалните взаимоотношения.

Въз основа на първото обединено глобално проучване на IBM, отразяващо мненията на специалисти на ръководни позиции в бизнеса в 70 страни, Скот Нюман, Директор маркетинг и комуникации на IBM за Централна и Източна Европа, разгледа възможностите, които новите медии и пазарни условия разкриват пред специалистите по маркетинг и PR. Той показа как използването на модерните стратегии за "социален бизнес"  има потенциал да подобри не само комуникациите, но дори и печалбите на компаниите. Според проучването на IBM 73% от изпълнителните директори планират да инвестират приоритетно в получаването на информация за желанията на потребителите, а 82% от маркетинг директорите - да увеличат употребата на социални медии в своите стратегически комуникации.

Екатерина Сафарика, Асоцииран директор комуникации на P&G за Балканите, Турция, Израел, Кавказ и Централноазиатските републики, говори за влиянието на местните фактори при осъществяването на международни компании и начините за постигане на устойчивост на посланията въпреки локалните различия. „Стратегията „един размер за всички“ не работи, както и не съществува средностатистически потребител. Трябва да мислим за истинските хора и да им предоставяме емоции“, каза Сафарика.

Събитието събра лидери от сектора на комуникациите, представители на медиите и специалисти по PR, маркетинг и стратегически комуникации от България, Румъния, Сърбия, Македония.  Конференцията беше организирана от водещата комуникационна агенция United Partners като част от дейностите по представяне на клон за Централна и Източна Европа на Международната асоциация за връзки с обществеността – IPRA.

Повече информация за предстоящи инициативи на IPRA CEE можете да намерите във Facebook и Twitter и на www.united-partners.com, организатор на събитието.