Между 100 и 200 бежанци влизат в България на денонощие

„Между 100 и 200 са бежанците на денонощие, влизащи на територията на България, като само за последния месец, в страната общо са влезли повече от 3500 човека.”, каза министърът на отбраната Ангел Найденов

Стряскащите цифри бяха представени след среща на Найденов с министъра на националната отбрана на Република Гърция Димитрис Аврамопулос.

 „Нека да поясня, че България не открива сега този проблем, но в момента изпитва много остро последиците от увеличаването на бежанския поток към България и съответно миграционния натиск върху нашите граници”, добави Найденов.

 „Не сме във възторг и от идеята това да бъде възложено на Българската армия. Но това са съоръжения, които възпрепятстват нелегалното преминаване, и насочват хората, които искат да влязат на наша територия, към местата, от които следва да става преминаването – това са гранично-контролно пропускателните пунктове”, обясни министърът за оградите, които се изграждат по границата ни, цитиран от агенция Фокус.

„С г-н Аврамопулос си даваме сметка за чисто хуманитарните проблеми, които съпътстват въпроса за бежанците. Ние имаме съзнанието за нашите отговорности като страни по различните международни конвенции и за нашите отговорности като страни-членки на различни международни организации, в това число със задължението да предоставяме убежище и да осигуряваме условия за настаняване на хора, които са принудени да напуснат своите държави”, заяви Найденов.